Gülseli KENARLI - İdris TİFTİKCİ / İSTANBUL, () ENERJİ  ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, “Afrika'nın enerji sektörü Afrika'nın kalkınması için hayati önem taşımaktadır. 2000 yılından bu yana, Sahra Altı Afrika ülkeleri, geçmişe nazaran daha hızlı bir ekonomik büyüme göstermiştir. Ancak mevcut durum, halihazırda, maalesef arzu edilen ve beklenen seviyede değildir"dedi.

G20 Enerji Bakanları Toplantısı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun'un başkanlığında başladı. Zirvenin ilk gününde "Sahra altı Afrika'da Enerjiye Erişim" konusu işlendi. Alaboyun, Grand Tarbya Oteli'nde düzenlenen zirvenin açılışında yaptığ konuşmada şunları söyledi:

“Enerji erişimi, küresel enerji gündeminin en önemli başlıklarından biridir. İlk ampul icadından bugüne 100 yılı aşkın bir zaman geçmesine rağmen, hali hazırda elektrik erişimi olmayan 1,1 milyar insan bulunmaktadır. Söz konusu elektrikten yoksun yüzde 95 nüfusun bir kısmı Sahra Altı Afrika'da, bir kısmı ise gelişmekte olan Asya ülkelerinde, yüzde 84'ü ise kırsal kesimlerde ikamet etmektedirler. Malumları olduğu üzere, yoksulluk ve temel sağlık sorunları gibi hususlar ile mücadele, ucuz ve güvenilir enerji erişiminin sağlanmasıyla mümkündür. Başka bir deyişle, iş ve istihdam dahil olmak üzere enerji kaynağına erişim, yerli iktisadi faaliyetleri canlandıracaktır. Bunun yanı sıra, enerji erişimi, özellikle kırsal kesimlerde aşıların depolanması için gerekli fonksiyonel soğutma sistemleri de dahil olmak üzere tüm temel sosyal hizmetlerin sağlanması için elzemdir. Öte yandan, çocukların akşam saatlerinde daha uzun ders çalışabilmeleri, ülkelerdeki genel eğitim kalitesinin artırılması için konutların enerji erişimi de aynı derecede önem arz etmektedir. Özellikle ilkel ısınma ve aş pişirme yöntemlerinin, elektrikli ocaklarla yer değiştirmesi, halk sağlığının önemli derecede iyileştirilmesine yol açmaktadır."

Bakan Alaboyun, şöyle devam etti:

 “Afrika'nın enerji sektörü Afrika'nın kalkınması için hayati önem taşımaktadır. 2000 yılından bu yana, Sahra Altı Afrika ülkeleri, geçmişe nazaran daha hızlı bir ekonomik büyüme göstermiştir. Ancak mevcut durum, halihazırda, maalesef arzu edilen ve beklenen seviyede değildir. Dünya nüfususun yüzde 13'ünü oluşturmasına rağmen, Sahra Altı Afrika ülkelerinin enerji talebi 2000-2012 yılları arasında yüzde 45 artmış olsa da bu artış, küresel enerji talebin yüzde 4'üne tekabül etmektedir. Enerjiye olan erişim halen kısıtlı olup, Sahra Altı Afrika ülkelerinde 620 milyondan fazla insan elektrik erişiminden yoksun, nüfusun yaklaşık 730 milyonu ilkel aş pişirme yöntemleri ile hayatlarına idame ettirmektedirler. Sahra Altı Afrika ülkeleri, güneş, jeotermal, rüzgar ve fosil yakıtlar olmak üzere muazzam bir enerji potansiyeline sahiptir. Bu potansiyelin, Sahra Altı Afrika ülkeleri ile müşterek ve bu ülkelerin yararına değerlendirilmesi açısından bugünkü toplantımız son derece önemlidir. Bu bağlamda, G20 Enerji Erişimi Eylem Planı, gelecekte yapılacak faaliyet ve etkinlikler için önemli bir temel teşkil etmektedir."

(FOTOĞRAF)