Ömer PINAR / ŞANLIURFA, () - ŞANLIURFA'da bölge insanının vazgeçilmez damak tatlarının başında yer alan ve isot olarak adlandırılan kırmızı pul biber, uzun ve zahmetli sürecin ardından tarlalardan sofralara ulaşıyor. 40 derecelik sıcakta kadınlar tarafından hazırlanan isot kilosu 20 ile 40 arasında satılıyor.
Şanlıurfa'da isot mevsiminin başlamasıyla birlikte Sırrın Mahallesi'nde kadınların birtakım işlemlerden geçirerek hazır hale getirdikleri isotlar; Türkiye'nin çeşitli illeri ile yurt dışına ihraç ediliyor.
20 bin hektar alanda ekim yapılan biberin 5 bin tonu isota dönüştürülüyor. Tarladan toplanan biberler önce kadınlar tarafından tohumları temizlenerek birkaç parçaya ayrılıyor. Yıkanıp temizlendikten sonra evlerin çatıları veya açık alanda naylon torbalar içerisine kurumaya bırakılıyor. Güneşte rengi siyahlaşan biber daha sonra yeniden yıkanıyor ve dövüldükten sonra isota dönüşüyor. 100 kilo biberden 8- 10 kilo pul biberin elde edildiği zahmetli süreci günlük 20 ile 40 lira arasında değişen ücretle yapan kadınlardan Fatma Kırmızı şöyle dedi:
"Yıllardır biber temizliği yapıyoruz. Biber sezonunun başlamasıyla birlikte 2 ay boyunca sabahtan akşama kadar acı biberleri temizliyoruz. Acıdan ellerimiz kıpkırmızı oluyor, sızıdan duramıyoruz. Eşim işsiz olduğu için burada benim gibi bir çok kadın biber temizliyor, daha sonra bu biberleri güneşe serip kurumaya bırakıyoruz. Biberler kuruduktan sonra rengini alınca isot olarak satışa sunuluyor. Bu işten biz de günlük olarak 20 ile 40 lira arasında para kazanıyoruz." 
Aralarında okul çağındaki çocukların da bulunduğu biber temizliğinde çalışan 16 yaşındaki Leyla Vurdu ise asker olan kardeşine harçlık göndermek ve onun 2 çocuğuna bakabilmek için çalıştığını söyledi.
FOTOĞRAFLI