Turizmde yaşanan kriz, sadece otellerle sınırlı değil. Kıyı turizmi yapan tesislerin yanı sıra lüks gemilerle zengin turist getiren kruvaziyer turizmi de zor günler geçiriyor. Normal turiste göre üç kat daha fazla gelir getiren ve "yüzen otel" olarak adlandırılan dev kruvaziyer gemileri, güvenlik gerekçesiyle birbiri ardına Türkiye'ye yönelik seferleri iptal ediyor. Dünyanın önde gelen kruvaziyer şirketlerinden MSC Cruise, Costa, Aida Cruises, Thomson, Crystal, Norwegian Cruise Line, Oceania Cruises, Regent Seven Seas, Celebrity Cruises ve Disney Cruise Line, artan terör olaylarını gerekçe göstererek Türkiye'yi 2016 tur programından çıkardı. Kruvaziyer şirketlerinin İstanbul, İzmir ve Aydın'ın Kuşadası'na seferleri iptal etmesi sebebiyle bu yıl Türkiye'nin 450 bin ziyaretçi kaybetmesi bekleniyor. Her biri 2 bin ile 3 bin 500 arasında yolcu taşıyan dev gemiler, geçen sene Türkiye'ye toplam 1,8 milyon turist getirmişti. Sadece MSC ve Costa yılda 500 bine yakın turist getiriyordu.

KURUVAZİYER GEMİLER YUNANİSTAN'A YÖNELDİ

MSC Kruvaziyer Gemileri Operasyon Sorumlusu Savaş Ercan, İstanbul'daki Sultanahmet patlamasının ardından Avrupalı turistlerin gelmek istememesi sebebiyle seferlerin iptal edildiğini söyledi. MSC gemilerinin İzmir ve İstanbul seferleri yerine rotalarını Yunanistan'ın Pire Limanı ve Mikonos Adası'na çevirdiğini kaydeden Ercan, iptallerin firmadan değil, turistlerden kaynaklandığını aktardı.

Ercan, "Avrupalı turistlerin talepleri üzerine bu sene Türkiye'ye yapılacak seferler için iptal kararı alındı. MSC olarak bu seneki seferlerin gerçekleştirilmesiyle ilgili çalışmalarımızı sürdürüyorduk. Şirket açısından satışlar devam ediyordu. Herhangi bir değişiklik yoktu ama özellikle Avrupalı turistlerin Türkiye'yi istememesi sonucuyla iptal kararı alındı. Sonuç itibarıyla Avrupalı turistlerin bu tutumunda İstanbul'da yaşanan bombalı saldırının etkisi oldu. Yaşanan terör olayları, Avrupalı turisti tedirgin etti." diye konuştu.Turizmin zor bir yıla girdiğine dikkat çeken İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş da iptallerden dolayı şehrin, 2006 yılındaki rakamlara geri döndüğünü söyledi.

KRUVAZİYER TURİZMİNİN BÜYÜKLÜĞÜ 40 MİLYAR DOLAR

Kurvaziyer turizminin dünyadaki büyüklüğü 40 milyar doları buluyor. Lüks gemilerle seyahat edenlerin sayısı ise 2015'te 23 milyona ulaştı. Bu sene rakamın 24 milyonu bulması bekleniyor. Dünya genelindeki 23 milyon kruvaziyer turistin yüzde 84'ü ABD'li. Amerika'dan sonra en fazla Almanlar lüks gemilerle yolculuk ediyor. En çok tercih edilen rota yüzde 37,3 ile Karayipler ve Bahamalar. Türkiye'nin de içinde bulunduğu Akdeniz Bölgesi yüzde 19,1 ile ikinci sırada yer alıyor.

COSTA: 2017'DE GERİ DÖNEBİLİRİZ

Türkiye seferlerini iptal eden Costa Crociere'nin Yönetim Kurulu Başkanı Neil Palomba ile görüşmek için İtalya'ya giden İZTO Başkanı Demirtaş, "Paniklemeyin, Ege'den uzaklaşmayın, esnek bir program uygulayın." çağrısında bulundu. Palomba ise 2016 yılı için Türkiye ve Doğu Akdeniz'i riskli gördüklerini, bu sebeple seferlerini iptal ettiklerini belirterek, "Bu sene İzmir'e sadece bir seferleri olduğunu aktardı. Palomba, bu durumun sadece 2016 için geçerli olduğunu, 2017 yılında tekrar Ege ve Doğu Akdeniz'e gelebileceklerini kaydetti.

Kaynak: Haberler.com