Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Operatör Doktor Haşim Aydın, domuz gribi virüsünün diğer gribe göre daha çok bulaşıcı olduğuna dikkat çekerek, hamile kadın ve çocukların gribe karşı dikkat etmesi gerektiğini belirtti.
Türkiye’de son günlerde artan domuz gribi vakaları, uzmanların da dikkatini çekti. Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, son 1 yılda 42 kişinin grip nedeniyle öldüğü, bu ölümlerin 33’ünde H1N1 (Domuz Gribi) virüsü tespit edildiği belirtildi.
Ölümlerin artış göstermesiyle birlikte, vatandaşlarda yaygın olan bu virüsten tedirgin olmaya başladı. Özel Aliağa Tıp Merkezi doktorlarından Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Operatör Doktor Haşim Aydın, domuz gribinin diğer griplere göre daha çok bulaşıcı olduğunu belitti. Gribe karşı özellikle hamile kadın ve çocukların dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Aydın, domuz gribi belirtilerinin normal gripten farklı olmadığını dile getirdi. Aydın, "Kişi, ateşle birlikte baş ağrısı, üşüme, ishal, halsizlik, iştahsızlık ve ilerleyen vakalarda nefes darlığı hissediyorsa; durumu ciddiye almalı ve sağlık kuruluşlarına başvurmalıdır" dedi.
"GRİBE YAKALANAN KİŞİ TOPLUM İÇİNE GİRMEMELİDİR"
Opr. Dr. Haşim Aydın, gribin özel bir tedavisi olmadığını, toplumun ise bulaşıcılık noktasında bilinçlendirilmesi gerektiği aktararak, "Grip mikrobunun hastalık yapıcı dönem aralığı özellikle 1-7 gündür arasıdır. Gribin, kolay yayılabilen bir mikrop yapısı olduğu için bu dönemde gribe yakalanan kişi, topluluk arasına girmemelidir. Grip kolay yayılabilen bir hastalık olduğu için kişi, hastalığı süresince evinde istirahat etmelidir" şeklinde konuştu.
YURT DIŞINDAN GELEN YOLCULARA DİKKAT
Haşim Aydın, hasta kişilerin temas ya da solunum yoluyla hasta olmayan kişilere virüs bulaştırabildiğini değinerek, bol bol ellerin yıkanması konusunda uyardı. Aydın, "El yıkama imkanı olmayan kişilerin ise alkollü antiseptik sprey, solüsyonlar ve benzeri ürünlerle, ellerini dezenfekte etmesi gerekir. Bu sayede toplumda gribin bulaşıcılığının bir nebze olsa da önüne geçilebilir. Hastalığın yayılmasını engellemek amacıyla özellikle yurt dışından gelen yolcuların bir dizi sağlık taramalarından geçirilip eğer hasta ise yetkililer tarafından gerekli kuruşlara sevk edilmesi gerekiyor" diye kaydetti.