Adana’da içtiği zayıflama hapları yüzünden 292 kiloya ulaşan Murat Öncü hayata dönüş hamlesi için İstanbul’da tedavi altına alındı. Tüp mide ameliyatı ile 100 kiloya ulaşması hedeflenen Öncü, kilo verdikten sonra yapmak istediklerine duyduğu özlemi gözyaşları içinde anlattı. Hastane odasında hayata ikinci kez merhaba diyecek olmanın hayallerini kuran Öncü; “Kilo verdikten sonra ilk işim 5 aylık torunum Belgin’i kucaklamak olacak" dedi.
Adana’da seyyar satıcılık yaparak geçimini sağlayan Murat Öncü, aşırı kiloları yüzünden hareket edemez hale gelince beklenen yardım eli kendisine İstanbul’dan uzandı. Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Genel Cerrah Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Mihmanlı, Öncü’nün hayata tutunma çabasına kayıtsız kalmadı ve Öncü için tedavi startı verildi.
Yüzde 2 oranında görülen süper morbit obezite tanısıyla görenleri şaşırtan kilo sahip olan Murat Öncü şimdilerde kaldığı hastane odasında özlemini duyduğu ve yapmak isteklerinin hayalini kurduğunu söyledi. Ayakta durmak için destek aldığı koltuk değneklerinin bile nafile geldiği Öncü kiloları yüzünden mahrum kaldığı hayatın içinde kendisini süs eşyasına benzetti. Tek başına hareket edemez halde olan Öncü; “Yaşam değil yani bir süs eşyası gibi bir yerde durmak gibi bir şey. Ne yürüyebiliyorsun ne eşe dosta gidebiliyorsun. Cezaevindeki adam bile benden daha şanslıdır. iyidir. Çünkü o bile 4-5 adamla bir araya gelerek oturup konuşabiliyor. Ben akşama kadar evimde eşimle çocuğumla ya da duvara bakıyorum. Bugün 292 kilo az mı? Bugün beş tane adam demek. Beş tane adamı normal bir insan kilosu olan 60 kilodan hesaplasan. Beş kişide de bir tane kalp var 292 kilodaki adamda da bir tane kalp var” dedi.
“ZAYIFLAMA HAPI İÇTİKTEN SONRA KİLOLARIM ARTTI”
8 yıl önce 175 kilo ağırlığında olduğunu ve kullandığı zayıflama hapları ile kilo artışının önüne geçemediğini anlatan Öncü; “ 8 yıl önce 175 kilodaydım. Aynı zamanda şeker ve tansiyon hastasıyım. O dönem bana zayıflama hapı verdiler. O hapı kullandıktan sonra 225 kiloya çıktım. Ve gittikçe de kilolarım arttı. Ardından 1 ayda 40 kilo birden aldım ve bir sabah kalktığımda her yerimin şiş olduğunu far kettik ve kantarda tartıldığımda 292 kilo olduğumu gördüm” diye konuştu.
GÖZYAŞLARI İÇİNDE KURULAN HAYALLER
Başarılı tedavinin ardından yapmak istediklerinin ilk sırasında eşi ve torunu olduğunu belirten Öncü özlemlerine duyduğu umudu gözyaşları içinde şu sözler ile anlattı: “ Çok özlem duyduğum şey var. Gezemiyorum, yürümek istiyorum, hanımımla birlikte dolaşmak istiyorum. Camiye gitmek istiyorum. Özlemler çok. Çocuklarımla birlikte parka pikniğe gitmek istiyorum normal insanlar gibi ben de bir ömür yaşayayım. Ömür nedir ki? 100 yıl da yaşasan aynı 1 yıl da yaşasan aynı. Önemli olan insanlık. Bugün bana Adana İstanbul’u bağışlasalar benim gözümde değeri yok. Çünkü bu kilo olduktan sonra. 292 kilo ile ne yapayım ben? Yerimden bile kalkamıyorum. Belgin Okumuş isimli kız torunum oldu ve daha beş aylık daha. Onu kucağıma alıyorum ama üstümde tutamıyorum. Karnımın üzerinde duruyor. Ona sözüm var. Benim motorum var onu gezdireceğim. Ayrıca 28 yıllık evliyim. Evlililik yıl dönümünde de eşimi gezdireceğim inşallah.”
EN SON NE ZAMAN YAN YANA YÜRÜDÜK HATIRLAMIYORUM?
Öncü’nün 28 yıllık eşi Hamiş Öncü de eşini bir an olsun yalnız bırakmadığını söyleyerek; “ Düştüğü zaman kaldıramıyorum. En son eşimle yan yana ne zaman yürüdüğümü bile hatırlamıyorum” dedi.
“100 KİLO İLE ADANA’NIN BABAYİĞİDİ OLACAK”
Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Genel Cerrah Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Mihmanlı, Öncü için hedeflenen rakamın 100 kilo ağırlığı olduğunu belirterek tedavide izlenecek yöntemler hakkında şu bilgileri verdi: “Türkiye’de yaklaşık nüfusun yüzde 30’u obezite sınırında. Yüzde 15’i de morbid obezite dediğimiz ölümcül obezite sınırında. Yüzde 2’sinde ise süper morbid obezitenin de ötesinde Murat Bey örneğindeki gibi obezler var. Yaşamın mümkün olmadığı bir obezite ile karşı karşıyayız. Hareket edemiyor yerinden kalkamıyor refleksleri ile sağlıklı hareketler sergilemiyor ve iç güdüsel davranamıyor. Öncelikle bir tüp mide ameliyatını yapıp ağırlıklı kilolarını bu şekilde vermeyi hedefliyoruz. Estetik sorunları da düzeltilecek. Böylece tüm hayati fonksiyonlarını yerine getiren aktif bir insan haline gelecek. Asıl hedefimiz ise 100 kiloya indirmek. 100 kiloya indirirsek Adanalıların deyimiyle babayiğit olacak. Kilo vermesi ve takip altında tutulması ortalama 1 yıl sürecek bu süreç. Murat beyinde kilo beni şaşırtıyor. Hareket kısıtlanıyor. Şişmanlığın bir noktasından sonra kilo alma hızlanmaya başlıyor. Bıraksak 300-400 kiloya ulaşır. Bu kadar kilo ile yaşamak da mümkün değil bir yerde kalp solunum teslim olur.”