Eskişehir’de bir dershanede görevli Rehber Öğretmen Fahriye Yaraş, Lisans Yerleştirme Sınavına (LYS) sayılı günler kala öğrencilere tavsiyelerde ve uyarılarda bulundu.
Hem zamanla hem de yüzbinlerce rakipleri ile yarışacak olan öğrencilere seslenen Rehber Öğretmeni Fahriye Yavaş, zamanın önemli olduğunu söyledi. Sınavın çok önemli olduğunu anlatan Yaraş, "Öğrenciler Cumartesi günü sınava girecek. Az bir süre kalmış. Tabii ki kaygıları var. Kolay birşey değil, bir sene boyunca hazırlanıyorlar. Ailelerine ve kendilerine karşı da sorumlulukları var. Hayatlarını ve kuracakları hayallerini bile belirleyecek bir sınav bu. Bu durumda endişe ve korkuyla hareket ederlerse; zamanı verimli kullanabileceklerken, bir anda geçip gittiğini de görebilirler. O yüzden zamanın nasıl kullanacağını bireyin kendisini tanıyarak bulması lazım. Benim tavsiyem hedefine göre mesela; mühendislik, mimarlık istiyorsa öğrenci MF-4’den yerleşecektir. MF-4 için en iyi puan getirecek olan alan; fizik, geometri ve matematiktir. O alandaki yapabileceği konuları belirleyip; onların üzerine biraz çalışmaya, soru kalıpları üzerinden çözdüğü soruları bile tekrar gözden geçirmesinin bile faydası var. Kısa sürede bunlar yapılabilir ve bir aylık çalışmaya eşdeğer sonuçlar elde edilebilir. Ama Türev bilmeyen bir öğrenci son günlerde oturup Türev çalışsa, yetiştiremez. Kısa süreyi iyi değerlendirmek gerekiyor. Çünkü bir net bile hiç yoktan iyidir" dedi.
"SON GÜNDE ÇÖZÜLEN SORU SINAVDA ÇIKABİLİYOR"
Son günde bile çalışılabileceğini söyleyen Yaraş, "Kendi öğrencilik zamanımdan da biliyorum. Zihni zorlamadan ve fazla yüklenmeden çalışılabilir. Mesela aklına bir yüklem mi takıldı? Aç kitabı bak. Aklına bir yazar, eser eşleşmesi geldi ve bunun cevabını hatırlayamadın mı? Dönüp bir tekrar bak. Ama oturup da baştan tüm gece yarısına kadar çalışmak değildir bu. Geçen yıllardaki öğrencilerimin son gün çözdükleri sorudan, karşılarına sınavda soru çıkmışlığı oldu. Kendi öğrencilik hayatımda bir gün öncesinden soru çözüp, Türkçe’de karşıma aynı sorunun çıktığı oldu. Eğer kendilerini yormayacaklarsa, çözmeye devam edebilirler. Sınav öncesinde de ailelerin baskı yapması yanlış. Öğrenciye sen başaramayacaksın denilirse, çocuk bunun bunalımını tabi ki yaşayacak" şeklinde konuştu.
"SINAV GÜNÜ TOK TUTACAK BESİNLERİ TÜKETİN"
Öğrencilerin sınavlarda mide bulanma sorunu yaşadıklarını söyleyen Fahriye Yaraş, "Mide ile ilgili sorunların sebebi aslında gençlerin şu anda kahvaltı yapmamaları ve sabah saatlerinde kalkıp ders çalışmaya alışık olmamaları. Zaten öğrencilerin şimdiye kadar sabah saatlerinde kendilerini soru çözümüne alıştırmaları gerekiyordu. Eğer bunu yapmamışsa sınavda bir düzensizlik oluşacaktır. Bunu engellemek için midelerini tok tutacak besinleri sınav günü tüketmelidirler. Mesela diyetisyenler patates haşlamasını öneriyor. Biraz yediklerinde midede bir tokluk hissi oluşturacaktır ve mideye krampların girmesini engelleyecektir. Kendilerini tanıyarak, ona göre beslenmeliler. Ama sabah sınava gitmeden mutlaka karınlarını doyurmaları lazım" açıklamalarında bulundu.
"İNSANLAR BİLMEDİKLERİNDEN DOLAYI KAYGI DUYARLAR"
Öğrencilerin sınavda heyecanlarını yenmeleri için yöntemlerin de olduğuna dikkat çeken Yaraş, "Nefesi ayarlama ve kendini endişeli düşüncelerden arındırma gibi yöntemler var. Aslında deneme sınavlarına daha önce katılmış öğrenciler daha da avantajlılar. Özellikle daha önce deneme sınavına girmemiş öğrencilerin bu konuda daha fazla sıkıntı yaşayacağını düşünüyorum. Normal bir sınavdaki gibi endişelerini ve endişelerini rutin bir seviyeye indirmeleri gerekecek. Sonuçta insanlar bilmediği şeyler hakkında da kaygı duyar. Sınavda da öğrencide bu gibi durumlar varsa, öğrenci kendisini biliyordur. Bu; çok eksiğim var, kitapçığı açtığımda bunlar benim karşıma çıkacaktır korkusudur bu. Bunları engelleyebilmek için zaten şimdiye kadar derslerin üzerine gitmesi gerekirdi" ifadelerine yer verdi.
"TURLAMA TEKNİĞİNİ KULLANILMALI"
Sınavda bilemedikleri sorular için öğrencilerin turlama taktiğini kullanabileceklerini söyleyen Rehber Öğretmeni Fahriye Yaraş, "Sınavda zor ve kolay sorular karışık olarak karşımıza çıkacak. Dolayısıyla zor soruyla uğraşan kişi diğer kolay sorulara vakit ayıramayacak. Bunu engelleyebilmenin yolu turlama tekniği. Hemen hemen her öğrenci biliyor zaten. Kolay soruları yapıp, zor soruları işaretleyip geçmek. Ardından ikinci turda işaretlere bak, daha da zorlanılacak sorulara bir işaret daha koy. Yani zor soruları, vakit kaybettireceği için en sona bırakmalı. Bu sayede hem tüm soruları görmüş olacaklar, hem de zor soruları çözemedikçe morallerinin bozulacağına; kolay soruları çözerek kendilerine güvenleri gelecek" değerlendirmesinde bulundu.