ZONGULDAK (AA) - Zonguldak'ın Ereğli ilçesindeki maden şehitlerinin çocukları, "Zonguldak Maden Şehitleri Yaşatma ve Geliştirme Derneği"ni kurdu.

Dernek Başkanı Çetin Yiğit, dernek binasındaki toplantıda gazetecilere açıklamada bulunarak, yaklaşık 750 maden şehidinin çocuklarının hakkını savunmak için mücadele edeceklerini söyledi.

Zonguldak Maden Şehitleri Yaşatma ve Geliştirme Derneğinin, maden şehitlerinin çocuklarının "sivil şehitlik" statüsünden yararlanması ve kamuda iş imkanı bulabilmesi için kurulduğunu belirten Yiğit, "Soma'da meydana gelen grizu faciasında hayatını kaybeden 301 maden işçisinden sadece 12'sinin çocuğu iş bulabildi. Kamuoyu Soma'da 301 şehidin çocuğunun işe girdiğini zannediyor ama öyle değil. 301 maden şehidinin işe girecek reşit çocuğu olmadığı için, sadece 12 kişi işe başladı" diye konuştu.

Devletin 750 maden şehidini istihdam edecek güce sahip olduğunu ifade eden Yiğit, tüm siyasi partilere çağrıda bulunarak bu konudaki mağduriyetin giderilmesini istedi.

7 Mart 1983'te meydana gelen ve 103 maden işçisinin hayatını kaybettiği grizu faciasının ardından Zonguldak Valiliği tarafından açılan yardım kampanyasından toplanan paraların da şehitlerin yakınlarına dağıtılmasını isteyen Yiğit, şunları kaydetti:

"Grizu faciasının ardından yardım toplanmış ama dönemin valisi bu yardımları şehit yakınlarına dağıtmamıştır. Bizler bu olayı tam 31 yıl sonra öğrendik. Yazık günah, Türkiye'de insanlar yardım yaparken fon kurun diye mi yardım yapıyorlar? Toplanan yardımlar 31 yıldan bugüne fonda bekletiliyor. Bu konuyla ilgili davamız devam ediyor. Bu yanlıştan biran önce dönülmelidir, fondaki paranın gerçek sahipleri olan grizu şehitlerinin yakınlarına biran önce dağıtılmalıdır."

Toplantıya, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Armutçuk Şube Başkanı Ali Eşitmez ve Dernek Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.