Ülkede her bölgenin kendi şart ve imkânlarına duyarlı, yerel düzeyde yapısal dönüşüm hedeflerine odaklı ve çok yönlü bir bölgesel gelişme politikası uygulandığını vurgulayan Çorum Valisi Ahmet Kara; “Bu uygulamayla bir taraftan nispi olarak zayıf kalan bölgelerimiz hızla kalkındırılmaya, öte yandan ulusal ölçekteki hedefleri daha da ileri taşıyabilmek için tüm bölgelerimizin kalkınma ve rekabet dinamikleri güçlendirilmeye çalışılmaktadır. Bu çerçevede; yatay bir alan olarak tüm Türkiye’yi kapsayan, yerel potansiyelin azami düzeyde kullanılması ve harekete geçirilmesi ile rekabet gücünün artırılmasını sağlayan, kaynak dağılımında hakkaniyeti esas alan, yerel girişimci ve aktörlere öncelik tanıyan, beşeri sermayenin güçlendirilmesini öngören yeni bir bölgesel gelişme yaklaşımı izlenmektedir. “Bölge Kalkınma İdareleri” olarak bilinen bu yapılanmada halen 4 kalkınma idaresi bulunmaktadır.” dedi.
2023 hedefleri, 10.Kalkınma Planı ve Öncelikli Dönüşüm Programları bir bütün olarak ele alındığında, ülkemizin her bir il, ilçe ve köyleri birbirinden ayrı düşünülemeyeceğini ifade eden Vali Kara, “Kızılırmak nehrinin geçtiği Orta Anadolu Bölgesinde de özel bir kalkınma programının uygulanması gerekmektedir. Bu bölge, “Gayri Safi Milli Hasılanın % 75’ inin Altında Kalan İller” sınıfında yer almakta, ülke topraklarının % 15’ ini kaplamakta, nüfusumuzun % 6,43’ ünü barındırmaktadır. SEGE 2011-Sosyo Ekonomik Gelişmişlik sıralamasında Kayseri hariç Kızılırmağın geçtiği bölge illerinin sırası 36-64 arasındadır. Yatırım teşvik sınıflandırmasında Kayseri hariç (Kayseri 2.Bölge) 4.ve 5.Bölge destekleri olmasına rağmen bölgede yer alan 11 ilin aldığı teşvik belgesi, ülkemiz içerisinde % 7,6’ lık orana tekabül etmekte, toplam sabit yatırım oranı ise % 4,9 ‘ a denk gelmektedir. Bölge illerinin ülkemiz ihracat içerisindeki payı % 1,99’ dur. Bölgede yer alan illerin kamu yatırımlarından aldığı pay 2008-2013 yılları arasında % 3,55’ dir. Tarımsal göstergelere baktığımızda, bölge illerindeki toplam tarım alanları içerisinde sulanan alan miktarı %14-15 seviyelerindedir.” diye konuştu.



BÖLGENİN KALNIKMA PROGRAMINA İHTİYACI VAR

“Kızılırmak Nehrinin geçtiği illerde, Kızılırmak Havzası Bölge Kalkınma İdaresi kurulmalıdır. Bölgenin özel bir kalkınma programına ihtiyacı zaruri hale gelmiştir.” diyen Çorum Valisi Ahmet Kara, “Çevre, sanayi altyapısı, enerji ve sosyo-kültürel projeler başta olmak üzere, bölgenin yaratıcı sektörler-kültür endüstrisi yatırımlarına kavuşması gerekmektedir. Haritada görüleceği üzere, birliğin kurulmasıyla, “Gayri Safi Milli Hasılanın % 75’ inin Altında Kalan İller” arasında ayrım kalkmış olacak, mevcut kalkınma idaresi olan iller ile bütünlük sağlanacaktır.

Bir transit geçit merkezi olan Çorum’un Doğu Karadeniz ve Batı Anadolu Bölgeleri’ne acılan bir kapı konumunda olduğuna vurgu yapan Vali Kara, “Çorum-Ankara bağlantısı, Doğu Karadeniz illerini Ankara’ya ulaştıran tek bağlantıdır. Bu yolun ülkemiz karayolu ulaşım ağında önemli bir konumu vardır. Karadeniz ile İc Anadolu Bölgeleri arasında yeryüzü şekilleri, iklim ve kültürel olarak geçiş özellikleri göstermektedir.

Çorum, 12.797 km2 alanı ile ülke topraklarının yaklaşık % 1,6’sını kapsamaktadır. Yüzölçümü bakımından Türkiye’nin 20. büyük İli’dir. İlimiz topraklarının % 48’ini Tarım Arazileri, % 29’unu Ormanlık ve Fundalıklar, % 11’ini Çayır ve Meralar, % 12’sini ise diğer kısımlar oluşturmaktadır. Türkiye Genelinde ise Tarım Arazileri % 31, Ormanlık ve Fundalıklar % 27, Çayır ve Meralar % 19 ve diğer kısımlar ise % 23 oranında dağılım göstermektedir. İl Merkezinin denizden yüksekliği 801 metredir.

Adrese Dayalı Nüfus Tespiti 2015 Yılı sonuçlarına göre, İlimizin nüfusu 525.180’dir. Bu nüfusun 381.303’ ü yani % 72.6’sı İl merkezi ve İlçe merkezlerinde, 143.877’si yani % 27,4’ü ise kırsal kesimde yaşamaktadır. İl merkezi nüfusu 280.631’dir. İlimizin nüfus yoğunluğu ise 41 ’dir. 2000 - 2015 yılları arasında il genel nüfusunda 71.885 kişilik, kırsal nüfusta ise 141.291 kişilik bir azalma olurken, il şehir merkezi nüfusunda 89.143 kişilik, kentsel nüfus da ise 69.406 kişilik bir artma olduğu görülmektedir. Çorum, başta Ankara olmak üzere İstanbul, İzmir ve Antalya gibi büyük şehirlere göç vermektedir. İl merkezi gelişmekte olan sanayisi sebebiyle kırsaldan ve çevre illerden belli miktarda göç almaktadır.” dedi.

ÇORUM CAZİBESİ ARTAN BİR ŞEHİR

Çorum Valisi Ahmet Kara, Çorum her geçen gün yatırımcı için cazibesi artan bir il konumunda olduğunu ifade ederek konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Yatırımcıyı Çorum’a getiren esas etken, Çorum’ un önemli şehir ve ticaret merkezlerine ulaşımda stratejik konumda olmasıdır. Hemen her sektörün ihtiyaç duyduğu hammadde temini, genç ve verimli işgücü bulma, son tüketiciye ulaşımda kolaylık gibi özelliklerinden dolayı Çorum İli farklı sektörlerden girişimcilerin yatırım için araştırmalarını yoğunlaştırdığı bir il konumundadır. Tüm Karadeniz illerinin Anadolu’ ya geçişinde ve doğu illerinin İstanbul başta olmak üzere İzmit, Bursa ve Avrupa Ülkelerine karayolu ulaşımı güzergâhı üzerinde bulunması Çorum’u avantajlı hale getirmektedir.

Çorum’u geleceğe taşıyacak hedeflere baktığımızda, ülkemizin sahip olduğu jeopolitik ve stratejik konumun gereği ulusal düzeyde hazırlanan 2023-Türkiye hedeflerinden ayrı olarak düşünülemez. Bu gün Türkiye, güvenle, özgüvenle, istikrarla sağlam bir zeminde yoluna devam etmektedir. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümünde, 2023'te, bugünkünden çok farklı, çok daha kalkınmış bir Türkiye'ye ulaşacağımızı ümit ediyoruz. Bu üst bakış çerçevesinde, 2023 Hedefinin gerçekleşmesinde bütün illerin katkısı önemlidir. Çorum bu noktada kendi ortalamasını yükselterek ve geliştirerek, bilinçli biçimde katkı sağlama azmindedir.”

KuzeyNews Dergisi / Nisan Sayısı