Türk Kızılay’ı Antalya Kan Bağış Merkezi tarafından Cumhuriyet Meydanı’nda haftada iki kez kurulan kan bağış çadırına vatandaşlar yoğun ilgi gösterirken, vatandaşlara duyarlılıklarından dolayı teşekkür edildi.
19 yaşından gün almış 65 yaşına kadar olan vatandaşların kan bağışında bulunabileceğini belirten Türk Kızılay’ı Antalya Kan Bağış Merkezi Doktoru Bedri Yalçın, "Kan bağışında bulunmak isteyen erkekler 3 aydan 3 aya, kadınlar ise 4 aydan 4 aya düzenli kan bağışında bulunabilirler. Biz geldiklerinde tansiyonlarını ölçüyoruz. Bağışçımızın 1 yıl içerisinde herhangi bir ameliyat olmamış olması gerekiyor. Kalp ameliyatı, by pas ameliyatı olmuşsa kan almıyoruz. Beyin içi operasyonu olduysa almıyoruz. Biz burada önce bir kan sayımı yapıyoruz, hemogramlarına, tansiyonlarına bakıyoruz, sonra doktor kontrolünden geçiyorlar. Sistemden sorgusunu yaptıktan sonra engel teşkil eden herhangi bir durum yoksa kan bağışlarını kabul edebiliyoruz" dedi.
Kan bağışının pek çok faydası bulunduğuna da işaret eden Dr. Bedri Yalçın, "Tansiyonu düzenleyici etkisi var. Kan şekeri, kan yağları ve kolesterolü düzenleyici etkisi bulunmakta. İnsanlarımız düzenli kan bağışında bulunduğunda, ileride oluşabilecek tansiyon, kalp krizi riskini büyük ölçüde düşürmüş oluyorlar. Kan bağışı, bağışıklık sistemini güçlendirdiği için oluşabilecek herhangi enfeksiyona karşı da dirençli hale gelmiş olabiliyorlar. En önemlisi de ihtiyacı olan lösemili bir çocuk, ya da kanaması olan bir anne, trafik kazası geçirmiş kanaması olan bir insana hayat vermiş oluyorlar" dedi. Bir gün herkesin kana ihtiyacı olabileceğini hatırlatan Dr. Yalçın, "Sağlıklıyken kan bağışında bulunmanın her zaman faydaları vardır. Bugün ihtiyacı olan insanlara biz yardım edelim ki, yarın bizim ihtiyacımız olduğu zaman kan bağışlayan başka insanların da bize faydası olsun" diye konuştu.
Dr. Yalçın, ilçede seyyar bağış ünitelerde, çadır ya da otobüs gibi kan bağışı ünitelerinde ortalama 50-60 ünite kan bağışında bulunulduğunu da sözlerine ekleyerek, "Manavgat’ta düzenli kan bağışında bulunanların sayısı fazla. Manavgat’ın kan bağış durumu genel itibarı ile gerçekten çok iyi. O yüzden kan bağışında bulunan tüm Manavgat halkına teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.