RegenPlast Estetik ve Plastik Cerrahi Kliniği Op.Dr.Tamer Şakrak saç dökülmesinin psikolojik problemler ve sosyal hayattan kaçınma gibi yaşam kalitesini bozan sorunlara neden olabileceğini belirtti.
Estetik,Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op.Dr.Tamer Şakrak,’’Saçların fizyolojik ya da patolojik olarak, kısmi ya da tam olarak dökülmesine ‘alopesi’ adı verilir. Bir çok insanda alopesi, daha yaşlı bir görünüm, buna bağlı kendine güvende azalma, psikolojik problemler ve sosyal hayattan kaçınma gibi yaşam kalitesini bozan sorunlara neden olur.’’diye ifade etti.
Estetik,Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op.Dr.Tamer Şakrak,’’Toplumda erkeklik hormonları olarak ta bilinen androjenler (testesteron, dihidrotestesteron ve epiandrostenedion) hem erkeklerde hem de kadınlarda bulunur. Erkeklerde testislerde, kadınlarda ise yumurtalıklarda üretilirler. Çok az miktarda ise her iki cinste böbrek üstü bezlerinde üretilirler.’’ diyen Op.Dr.Tamer Şakrak sözlerine şöyle devam etti:’’Androjenler vücutta normal seviyedeyken kıl köklerine herhangi bir etkide bulunmazlar. Ancak; kıl köklerinde androjenlere karşı genetik bir hassasiyet var ise ya da androjen düzeyleri normal seviyelerin üzerine çıkmış ise kıl kökleri bundan olumsuz etkilenir ve önce incelir sonra da kalıcı olarak dökülürler.Kelliğin günümüzdeki en önemli nedeni; vücuttaki androjen düzeyleri normal olmasına karşın, belli bölgelerdeki kıl köklerinin androjenlere aşırı hassasiyeti nedeniyle oluşan ‘Androgenetik Alopesi’ (AGA) dir. Daha az oranda ise kıl köklerinde bir hassasiyet olmaksızın, androjen düzeylerinin artışına bağlı gelişen ‘Androjenik Alopesi’ (AA) görülür.’’dedi.
Op.Dr.Tamer Şakrak,’’Androgenetik Alopesi erkeklerde kelliğin en önemli nedeni olup, 20’li yaşların sonu itibariyle ortaya çıkar. 30’lu yaşlardaki erkeklerin %30’unda, 50’li yaşlardaki erkeklerin %50’sinde androgenetik alopesi görülür.Erkeklerde saç dökülmesi ve kellik klasik olarak 7 evrede sınıflanır.Evre 1. Saç çizgisi önde, yanlarda ve arkada tamamen doğal, saç sıklığı yeterlidir.Evre 2. Saç çizgisi şakak bölgelerinde yukarı doğru çekilmeye başlamış ancak alın bölgesinde normal yerindedir.Evre 3. Saç çizgisi hem alın bölgesi hemde şakaklarda belirgin olarak yukarı çekilmiş, önlerde saç sıklığı azalmaya başlamıştır.Evre 4. Evre 3’e ilave olarak tepe bölgesinde (vertex) saçlar seyrekleşmeye başlamıştır.Evre 5. Önde (alın ve şakaklar) iyice açılmış, tepede dökülme belirgin hale gelmiş ancak bu iki bölge arasında halen sıklığını koruyan saçlı bölge mevcuttur.Evre 6. Dökülmüş olan alın ve tepe arasında kalan saçlı bölge iyice seyrelmiştir.Evre 7. Kişinin sadece kulaklar ve ensesi boyunca uzanan alanda saçları kalmıştır.’’diye belirtti.
Estetik,Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op.Dr.Tamer Şakrak,’’Sanılanın aksine kadınlarda androgenetik alopesi hiç te az değildir. Ancak sadece androjen düzeylerinde artışla seyreden androjenik alopesi kadınlarda daha sık gözlenir. Bu nedenle; belirgin saç dökülmesi ve kellik şikayeti olan kadınlarda, androjen hormon artışına neden olabilecek durumlar, tiroid fonksiyonları ve demir düzeyleri araştırılmalıdır.Kadınlarda klasik androgenetik alopesi 3 evrede sınıflanır.Evre 1. Tepe kısmında (vertex) saç sıklığı azalmıştır.Evre 2. Tebe kısmına ilave olarak saç sıklığı alın bölgesine doğru da azalmıştır.Evre 3. Her iki bölgede tamamen saç dökülmesi meydana gelmiştir.’’dedi.
Op.Dr.Tamer Şakrak,’’Androgenetik alopeside esas sorun, belli bölgelerdeki kıl köklerinin yapısal olarak androjenlere hassas olması ve dökülmesidir. Bununla birlikte androjene hassas olmayan kıl kökleri dökülmez. Bu noktadan hareketle: genetik olarak hassas olmayan kıl köklerinin toplanarak, kel kalmış alana ekilmesi ve kalıcı olarak kelliğin giderilmesi işlemine ‘Saç Transplantasyonu’, ‘Saç Restorasyonu’ ya da halk arasında bilinen tabirle ‘Saç Ekimi’ adı verilir.Halen Kullanılan iki teknik mevcuttur. Bunlar ‘Folikül Unite Transferi’ (FUT) ve ‘Folikül Ünite Ektraksiyonu’ (FUE) dir. Her iki yöntem de lokal anestezi altında yapılır. FUT’da ekilecek olan kıl folikülleri başın arkasından 20 cm uzunluğunda ve 2-2.5 cm genişliğinde bir deri parçası çıkarılarak elde edilir. FUE’de ise bu foliküller özel bir aparatla tek tek toplanır. Günümüzde FUE tekniği daha fazla tercih edilmektedir.’’diye ifade etti.
Op.Dr.Tamer Şakrak son olarak şunları söyledi ’’Saç ekimi sonrası yeni saçlarınıza ekim işlemi biter bitmez sahip olabilirsiniz. Ancak ekim işleminden 1 hafta 10 gün sonra ekilen saçların bir kısmında akut dökülme gözlenir. Ekim sonrası 2 ya da 3 aylıkken yeni saçlar çıkmaya başlar. Ve en iyi sonuç ortalama 1 yıl içerisinde alınır. Bu süre içerisinde yardımcı ilaçların kullanımı sonucun daha iyi olmasını sağlar.’’dedi.