Meclis'te yemin ederek görevlerine resmen başlayan ve dün gruplar halinde parti genel merkezine gelen AK Partili milletvekillerinin ilk mesaisi koalisyon oldu. Başbakan Ahmet Davutoğlu dün ilk grupta Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yer alan 18 ilden 42 milletvekili ile bir araya geldi.
Başbakan özellikle AK Parti'nin tek vekil çıkardığı illerdeki milletvekillerine "Ankara'ya gelmeyin. Bölgenizde çalışın" talimatı verdi. Davutoğlu'nun bu talimatı siyaset kulislerinde olası bir erken seçim veya koalisyondan sonra yapılacak seçim için ilk hamle olarak yorumlandı ve işi sıkı tuttuğu şeklinde okundu.

YARISI 'CHP', YARISI MHP DEDİ

HDP'nin güçlü olduğu illerin milletvekilleri, koalisyonun CHP ile yapılması halinde ''çözüm sürecinin devam edeceği, böylece bölgenin tamamen HDP'ye teslim edilmesinin önüne geçilebileceği'' tezini savundu. Erzurum, Malatya, Elazığ gibi illerin milletvekilleri ise AK Parti ile tabanı en uygun partinin MHP olduğunu belirterek MHP ile kurulacak koalisyonun uzun süreli olabileceği fikrini öne sürdü.

''BİZİM İLKE VE DÜŞÜNCELERİMİZ VAR''

Toplantıda Davutoğlu'nun, ''Koalisyon ile ilgili ne düşünüyorsanız açıkça söyleyin. Samimi bir şekilde duygu düşüncelerimizi paylaşalım ki çıkan karar da aynı samimiyette olsun. Her parti koalisyona girmek ister ama şartlar kiminle uyuyorsa onunla yapılır. 'Bizim şartlarımız yok, her koşula evet diyeceğiz' gibi bir durum söz konusu değil. Bizim de ilkelerimiz, düşüncelerimiz var. Bu bir müzakere süreci olacak'' dediği öğrenildi.

' 'ANKARA'YA GELMEYİN''

Davutoğlu'nun ''Bölgedeki oyumuz düşmüş olabilir ama Doğu ve Güneydoğu'nun her yerinde mutlaka olmamız gerekiyor. Bölgede tek olan milletvekilleri Ankara'ya gelmesin, bölgelerinde çalışsın. Önemli görüşmeler olduğunda Meclis'e gelip görevler yapılır. Evinizi Ankara'ya taşımayın, bölgede olun, halkın içinde olun'' uyarısı yaptığı da ifade edildi.

MYK TOPLANDI

Davutoğlu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu milletvekillerinin ardından İç Anadolu Bölgesi'nden 52 ve Ege-Akdeniz bölgelerinden 55 milletvekili ile görüştü. Milletvekilleri ile görüşmelerin ardından Davutoğlu başkanlığında Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) ve AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı yapıldı. Genel Merkez'de düzenlenen toplantı basına kapalı gerçekleşti. Davutoğlu, toplantının ardından kurul üyeleriyle iftarda bir araya geldi. Kaynak: HaberTürk