Ankara Büyükşehir Belediyesi'nce inşaatına başlanan, 2011'de Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na devredilerek yapımı tamamlanan Keçiören Metrosu düzenlenen törenle açılıyor.

Atatürk Kültür Merkezi (AKM)-Keçiören (Şehitler-Gazino Durağı) arasında yapımı tamamlanan M4 Keçiören Metrosu'nun açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan katılıyor.

Törende konuşma yapan Başbakan Binali Yıldırım özetle şunları söyledi:

'AŞKINIZ BİTMESİN AMA KEÇİÖREN METROSU BİTTİ'

"Bugün Keçiören için Ankara için çok önemli bir gün. İnsanlarımızın hayatını kolaylaştıracak önemli bir eseri açıyoruz. Sayın cumhurbaşkanım, bu metro biraz uzadı. Bitmesi 13 yılı buldu. 9 kilometrenin üzerinde bir hattan bahsediyoruz. Yılda 270 milyon yolcu taşıyacak kapasiteye ulaşacak. Sinyal sistemi buna göre yapıldı. Bunun test sürüşüne geldiğimizde bir genç bana, 'Bizim buradaki Keçiören Metrosu öneml ibir söyleme dönüştü, aşkımız Keçiören Metrosu gibi olsun hiç bitmesin' söylemi var dedi. Gençler artık yeni bir slogan bulsun. Aşkınız bitmesin ama Keçiören Metrosu bitti. 15 Temmuz Keçiörenlilerin 15 Temmuz'da gösterdiği kahramanlık nedeniyle istasyonun adı Şehitler İstasyonu'na döndü, meydanın adı da Şehitler Meydanı oldu."

Şimdi de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşma yapıyor. İşte Erdoğan'ın açıklamaları:

METRO 15 OCAK'A KADAR ÜCRTESİZ OLCAK

''Keçiören'de kimse kimseye bu Türk mü, Kürt mü, Boşnak mı diye bakmaz. Bu Sünni mi, Alevi mi? diye de bakmaz. Herkes komşudur, kardeştir. Kimi zaman etnik kimi zaman da mezhep farklılığından birbirimize düşürmeye çalışıyorlar. Sayısız yol denelediler. Başaramayacaklar. Yıllardır Kürt deyip Kürt vatandaşlarımızın hakkını çukurlu bombayla zehir edenlerin yaptıklarını herkes gördü. Son olarak hayat tarzı üzerinden toplumu birbirine düşürmeye çalışanlar yine yanıldı. Bu millet er maydanından kaçmamıştır. Adam gibi karşımıza çıkamayanlar terör örgütleri yoluyla karşımıza çıkmanın, bizi arkamızdan hançerlemenin derdindeler. Ülkemizde patlayan bombalarla Irak'ta, Suriye'de oynanan ilişkiyi biz gayet iyi biliyoruz. Bir müjdeyi vereyim. Fiyatı 2.5 TL olacak. Ayın 15'ine kadar ücretsiz olacak''

AKM-Keçiören arasında trafikte 1,5 saat süren seyahati 17 dakikaya indirecek metro hattında, başlangıçta 6 set (3’lü dizi) vagonlarla, 7 dakika aralığıyla hizmet verilecek.

İhtiyaca göre servis aralığı daha da kısalacak Keçiören Metrosu’ndan, AKM istasyonunda Batıkent Metrosu’na aktarma sağlanacak.

9 bin 200 metre uzunluğundaki Keçiören Metrosu, Şehitler (Gazino), Dutluk, Kuyubaşı, Mecidiye, Belediye, Meteoroloji, Dışkapı, ASKİ ve AKM istasyonlarından oluşuyor.

Büyükşehir Belediyesi, 15 Temmuz 2003'te öz kaynaklarıyla yapımına başladığı metro hattının bina ve inşaat yapım çalışmalarına 306 milyon 410 bin lira harcayarak inşaatı yüzde 43,19 seviyelerine getirmiş, 25 Mart 2011'de hattın yapımını Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na devretmişti.

KAYNAK:POSTA