Son zamanlarda kırmızı et fiyatları ve kaçak kesimle birlikte sağlıksız tavuk ürünleri gündemden düşmüyor. Biz de Samsunlu vatandaşlara bu duruma rağmen et, balık ve tavuk 3'lüsünden en çok hangisini tükettiğini sorduk. Bakın Samsundaki vatandaşlar en çok hangisini tercih ediyor.

KIRMIZI ET HER ZAMAN ÖN PLANDA
Arslan AKSOY: Her zaman et tercih ediyorum. Arkasından balığı tercih ederim. Et fiyatları ne kadar pahalı olsa da güzel bir protein. Sağlığımız açısından arada bir yeme mecburiyetimiz var. Yiyemediğimiz zamanlarda da balığı tercih ederim. Samsun'da yaşayıp taze balık yememek olmaz. Ama tavuk kesinlikle yemem. Ne olduğu belli olmuyor, son zamanlarda sıkça duymaya başladık sağlıksız şartlarda, hormonlu tavukların piyasaya sürüldüğünü. O yüzden güvenemiyorum ve tavuk tüketmiyorum.

SONUNA KADAR KIRMIZI ET
Muammer ÜSTÜNDAĞ: Sonuna kadar kırmızı et. İnsanlar her zaman et tüketemiyor. Ama tavuk sürekli yiyebiliyor. Bu da peşinde birçok sorunu beraberinde getiriyor. Sürekli tavuk yemek sağlık açısından hiç iyi değil. Eti de sürekli yemememiz lazım ama arada yiyebildiğimiz zaman kırmızı et tüketmeliyiz. Son 2 yıldır tavuk tüketmiyorum. Her ne olursa olsun güvenemiyorum. Et her zaman iyidir. Diğer ihtiyaçlarımızdan kısıp, eti tercih ediyorum. İnsanlar da tavuk yerken dikkatli olsunlar. Güvenmedikleri, bilmedikleri yerlerden tavuk alıp tüketmesinler.

ET FİYATLARI DAHA DA DÜŞERSE TADINDAN YENMEZ
Sabahat BAKİ: Ben eti çok severim ondan dolayı eti tercih ederim.  Tavuk hiç yemedim ve yemeyi de düşünmüyorum. Etin fiyatları pahalı ama hiç fark etmez. Güvendiğimiz bildiğimiz bir kasap var oradan etimi mutlaka alırım. Benim için en önemli besindir. Onun dışında balık tercih ettiğimiz zaman da mutlaka oluyor ama önceliğim et. Yetkililerinde bir an önce bu et fiyatlarını aşağıya çekerek daha çok insana ulaştırmasını sağlaması lazım. Kırmızı et zihni açar, çocuklarımız bol bol et yemeli.

TAVUK ETİNİN NE OLDUĞU BELLİ OLMUYOR
Ertuğrul SİNECEK: Türkiye'de yaşıyoruz ve ne kadar tarım ve hayvancılık ülkesi olduğumuzu iddia etsek de kırmızı etin fiyatları ortada. Her kesime hitap edemiyor. Balığa gelecek olursak çoğu insan biraz daha kolaylıkla yiyebiliyor. Ama tavuk konusuna gelince her kesimden ulaşılabiliyor. Öğrencilerin bile en çok tercih ettiği yiyecek. Ama bunu sürekli hale getirdiğiniz zaman tavuk da vücutta bazı sorunlara yol açıyor. Ben o yüzden her duruma karşı kırmızı et tüketmekten yanayım. Tavukların ne olduğu bazen belli olmuyor. Et yiyemiyorsak, balık yeriz.


SÜREKLİ YİYEMESEK DE KIRMIZI ET
Taha AKALAN: Ben hepsini seviyorum ama çoğunlukla et tüketiyorum. Çoğunlukla derken Türkiye şartlarında etin fiyatını biliyorsunuz. Yiyebildiğimiz zaman eti tercih ediyorum. Tavuğu genelde aile arasında pikniğe gittiğimiz zaman kanat ızgara olarak alıyorum. Onun dışında evde ara sıra fırında tavuk da yapıyoruz ama başka da yemiyorum. Hele dışarıda yapılan tavuk dürümlerden kesinlikle yemiyorum. Canımı yolda bulmadım. O yüzden bu 3'lü arasında kesinlikle kırmızı et diyorum.

SAĞLIK AÇISINDAN ET DİYORUM
Samet TAŞKIN: Ben genelde et ve tavuk yiyorum. Balığı pek fazla tercih etmiyorum. Yani sürekli aradığım bir lezzet değil. Ama kırmızı et deyince yemiyorum diyemiyorum. Tavuk konusunda da dışarıda yemiyorum ama güvendiğim yerden alıp evde pişiriyorum. Şu anki et fiyatları yüksek ama devletin verdiği ucuz eti de kimse tercih etmiyor. Güven konusu çok önemli. Kasaptaki et de pahalı olunca millet tavuğa yöneliyor mecburen. Çünkü bir şekilde et yemeliyiz. Sağlımız açısından da çok önemli. Durumum el verdikçe kırmızı et tüketme taraftarıyım.

KÖY TAVUĞU OLMAZSA KUZU ETİ DERİM
Yakup Kadri ÖZDEMİR: Köyde babaannemin tavuğu olursa kesinlikle tavuk eti derim. Ama görmediğim bilmediğim tavuğu alıp, bir gün bile yemişliğim yoktur. Balık olacaksa taze olmalı, tavuk olacaksa doğal olmalı. Ben hepsini tercih ederim. Kırmızı et daha çok damak tadıma uyuyor. Ama bir tercih yapacaksam kırmızı et derim. Köy tavuğuyla beraber güzel kırmızı eti mangalda pişirip yemenin verdiği mutluluk bir başka oluyor. Ondan dolayı kuzu etini tercih ediyorum. 

AİLECEK BALIK YEMEYİ TERCİH EDERİM
Emine BAŞ: Biz ailecek balığı tercih ediyoruz. Çünkü daha sağlıklı olduğunu düşünüyorum. Bugüne kadar tavuk eti yemedim, yemeyi de düşünmüyorum. Kırmızı eti zaten fiyatlarından dolayı sürekli tüketemiyoruz. Elimizden geldiği kadar alıyoruz. Ama salatayla beraber balık yaptırıp yiyebiliyoruz. Fiyatı daha uygun oluyor. Çocuklarım da sevdiği için balık alıyoruz. Vitamin açısından da daha uygun oluyor.

SAĞLIKSIZ TAVUKTANSA PAHALI ET YEMEYİ TERCİH EDİYORUM
Filiz SAĞLAM: Sağlıklı olmasından dolayı eti tercih ediyorum. Kırmızı eti de fiyatından her zaman alamıyoruz. Tavuk etine zaten güvenemiyoruz. Çocuklarıma yedirmeye de güvenemiyorum. O yüzden hem lezzeti hem sağlığı açısından kırmızı eti tercih ediyorum. Balığı eşim seviyor, o istediği zaman da balık yapıyoruz. En çok kırmızı et seviyoruz ama fiyatından dolayı evimize balık daha çok giriyor.

ET FİYATLARI DÜŞERSE SÜREKLİ YİYEBİLİRİZ
Nahide COŞKUN: Sağlıklı olmasından dolayı kırmızı eti tercih ediyorum. Fiyatından dolayı balığı tercih ediyorum, sağlıksız olduğundan dolayı tavuk etini tercih etmiyorum. En çok eti tercih ediyoruz ama  et fiyatları pahalı olduğu için çok tüketemiyoruz, biraz daha bütçemize uygun olarak balık eti yiyoruz. Güvendiğimiz bir yer ya da iyi bir marka olunca çok nadiren tavuk eti de tüketiyoruz. Özellikle çocuklarım yesin diye. Ama önceliğimiz kırmızı et. Fiyatlar daha da düşerse insanlarımız açısından çok iyi olur.

Röportaj: Caner AKYÜZ-Atakan SAYAR