İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne dava açan Joseph Jordan D’Anna’nın iddiasına göre Prof. D’Anna vefat etmeden önce Nehir Ötgür ile sahibi olduğu Sinedie Uluslararası Yayıncılık şirketiyle kitabın mali hakların devrine ilişkin 5 yıl süreyle bir telif sözleşmesi yaptı. Sözleşmenin süresi babasının vefatından iki ay sonra 29 Aralık 2014’te doldu. Nehir Ötgür, Prof. D’Anna’nın ağır kanser tedavisi gördüğü dönemde daha telif sözleşmesinin süresi dolmadan 25 Nisan 2014’te 20 yıl süreyle yeni sözleşmeler yapıldığını iddia ederek kitabın basımına ve dağıtımına devam etti. Joseph Jordan D’Anna, babasının imzaladığı sözleşmenin de yoğun kanser tedavisi gördüğü, ölüm döşeğinde olduğu dönemde psikolojik baskı altında yapıldığını iddia etti. Avukatı da imzaların sahte olması ihtimaline karşılık suç duyurusunda bulunduklarını bildirdi. Prof. D’Anna’nın oğlunun açtığı davaya cevap veren Nehit Ötgür ise ‘Tanrılar Okulu’ kitabının yayım hakkına sahip olduğunu iddia etti. 

 Sinedie Basım şirketinin Nehir Ötgür ile Prof. D’Anna’nın ortaklığıyla kurulduğunu belirten Ötgür’ün avukatı, “Eserin mali hak sahipliği müvekkillerime aittir. Prof. D’Anna sözleşmeler yapıldıktan sonra seminerler düzenleyecek kadar sağlıklıdır. Ayrıca Nehir Ötgür, Prof. D’Anna’nın ölüm tarihine kadar hayat arkadaşıdır ve vefatına kadar her zaman yanında olmuştur. İstanbul’da da Prof. D’Anna ile müvekkil Nehir Ötgür’ün ortak bir konutu vardır. Hastalığında sadece müvekkilim yanında kalmıştır. Yazar son nefesini müvekkilimin yanında vermiştir. Tüm bunlar davacı tarafından bilinirken sözleşmenin geçersizliğine ilişkin iddiaları haksız ve dayanaksızdır. Davanın reddini isteriz” dedi.

‘Tanrılar Okulu’nda sular durulmuyor


YAZARININ KİM OLDUĞUNA MAHKEME KARAR VERDİ

‘Tanrılar Okulu’ adlı kitabını, Türkiye’de kendisi yazmış gibi bastığı iddia edilen European School Of Economics’in eski Rektörü Prof. Dr. Stefano D’anna’ya kardeşi Elio D’anna 3 yıl önce dava açtı. Mahkeme, Stefano D’anna’nın kitabın yazarı olduğunu tespit edildiğini belirterek, Elio D’anna’nın açtığı davayı reddetmişti. Prof. Dr. Stefano D’anna, mahkeme kararından bir süre sonra hayatını kaybetmişti.

KAYNAK:HÜRRİYET