Aydın’ın Nazilli ilçesinde nalbantlık mesleğini 45 yıldır icra eden ve bu mesleğin son temsilcilerinden biri olan nalbant ustası Fikret Zeyveli (58), çırak yetişmediğinden ve teknolojik gelişmelerden dolayı nalbantlık mesleğinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu söyledi.
İki kuşaktır bu mesleği ilçede sürdürdüklerini ifade eden nalbant ustası Zeyveli, babasının 55 yıldır yaptığı bu mesleği kendisinin de 45 yıldır icra ettiğini belirtti.
Zeyveli, “Nalbantlık mesleğinden eskiden çok para kazanılırdı. Ancak günümüzde at ve öküz işlevini yitirdiği için meslek yok oluyor. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte ortaya çıkan motorlar ve bunun gibi araçlar nalbantçılığı ortadan kaldırdı. Günümüzde yok olmaya yüz tutmuş meslekler arasındadır. Her şey atlarla yapılırdı. Her alanda at kullanılırdı. Günümüzde bile gerekli aslında at ama gelişen teknoloji ata olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor. Nazilli’de benimle bu işi yapan bir genç arkadaşımız daha var. Babadan gelen mesleği sürdürüyorum. Bu meslek artık bitmiştir. Geliştirilmesi mümkün değil. Köylerde bile artık yük taşımacılığında veya köy işlerinde binek hayvanları kullanılmıyor. Her alanda motorlar kullanılıyor” dedi.