Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) öğretim üyelerine Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TUBİTAK) Avrupa Birliği (AB) Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi tarafından, ‘Horizon 2020 Programı (2014-2020) ile ilgili eğitim verildi.

Ahmet Necdet Sezer (ANS) Kampüsü Güzel Sanatlar Çok Amaçlı Salonu’nda düzenlenen etkinliğe, TÜBİTAK Bilim Kurulu Üyesi ve Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ile birlikte öğretim üyeleri ve doktora sonrası araştırma görevlileri katıldı. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Rektör Solak, Horizon 2020'deki amaç ve hedeflere paralel olarak yüksek kalitede araştırmaların yapılması, en yetenekli ve yaratıcı bireylerin ve grupların oluşturulmasına önem verdiklerini söyledi. Bu konuda, Uluslararası İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından zaman zaman gerekli bilgilendirme, eğitim ve seminer faaliyetleri düzenlendiğini ifade eden Solak, “Çerçeve programlarına olan ilgi her geçen gün artmaktadır. Bugüne kadar 7. çerçeve programında üniversitemiz halen 1 adet Ar-Ge projesinde ortak ve 1 adet COST aksiyonunda yer almaktadır. SARISTU Akıllı Yetenekli Uçak Yapıları, Ar-Ge projesi 2011-2105 yılları arasında gerçekleşecek olan 64 ortaklı, 51 milyon Avro bütçeli AB'nin en büyük projelerinden biridir. Airbus'ın ana yüklenici olduğu projede üniversitemiz de ortak olup, 16 Avrupa ülkesinden üniversiteler, Ar-Ge merkezleri, büyük ve orta ölçekli sanayi kuruluşları ile birlikte çalışmalarını sürdürmektedir. Bu sayede yeni nesil uçaklar için akıllı ve yetenekli yapılar konusunda hem proje ortakları ile birlikte çalışmak hem de üniversitemizdeki araştırmaya finansal destek sağlanmaktadır" dedi.

AKÜ’nün, 2013-2017 yılları arasında "Yeni Yapısal Yüzeyler Kaplamalar: Yeni Yapısal Tekstil Malzemeleri ve Tasarımları Kullanılarak Sürdürülebilirlik ve Etkinliğin Artırılması" başlıklı COST(European Cooperation in Science and Technology) aksiyonuna dahil olarak AB çapında araştırıcılar, akademisyenler, mühendis, mimar, müteahhit, varlık sahipleri ve politika yapıcıları ile birlikte çalışmalar yapacaklarını belirten Solak, AKÜ’nün misyon ve vizyonu, stratejik hedefleri doğrultusunda Horizon 2020 programına maksimum seviyede katılmak istediklerini dile getirdi. Solak “7. çerçevede halen devam eden projelerin çarpan etkisi yaparak üniversitemizde yayılması yeni projelere başvuruların yapılması ve yürürlüğe girmesi en büyük beklentimizdir" diye konuştu.

‘Horizon 2020 Programı’ başlıklı sunumun ikinci bölümünde ise Horizon 2020'nin bilgi kaynakları hakkında bilgi veren Uzman Aslı Vural, Horizon 2020'de yer almanın kazandıracağı hususlar ile Ulusal Koordinasyon Ofisi'nin sunduğu ortaklık kurmaya yönelik faaliyet ve desteklere değindi.