BİTLİS'te, 112 Acil Çağrı Merkezi çalışanlarına gelen asılsız ve gereksiz telefonlar, çalışanlara büyük sıkıntı yaşatıyor. 112 Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Suna Cinoğlu, gereksiz çağrıların, acil servis ekibinin müdahale etmesi gereken gerçek vakalara ulaşmayı aksattığını, duyarlılık beklediklerini söyledi.
Bitlis, 112 Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Cinoğlu, il ve ilçelerde 10 istasyon ve 30 ambulansla hizmet verdiklerini, 112 İl Ambulans Servisi Başhekimliği Komuta Kontrol Merkezi'ne de günde yaklaşık 3 bin telefon geldiğini, bunların yaklaşık 2 bin çağrının asılsız ve gereksiz olduğunu tespit ettiklerini söyledi. Gereksiz çağrıların, acil servis ekibinin müdahale etmesi gereken gerçek vakalara ulaşmayı aksattığını anlatan Cinoğlu, şunları söyledi:
"Bütün bu asılsız ihbarlar personelimizin işini zorlaştırdığı gibi sağlık hizmetlerinin acil, hızlı, güvenilir ve kesintisiz olarak çalışma ilkesini sekteye uğratıyor. 24 saat ambulans hizmeti verirken, gereksiz ihbarlar bizim en fazla karşılaştığımız sorunlardan bir tanesidir. Acil müdahalelerde, zaman çok önemli olduğundan asılsız ihbarlar zaman kaybına yol açıyor. Vatandaşlarımızın 112'yi sadece acil vakalarda aramalarını arzuluyoruz. Günlük ortalama 3 bin çağrımız oluyor. Çağrılarımızın yarısından fazlası gereksiz çağrılar. İlginç tekliflerde bulunuyorlar. Bitlis halkı olarak arayan kişilerden şunu rica ediyorum. Gereksiz yere meşgul ettiğiniz anda trafik kazası geçiren biri sırada kalabilir. Lütfen bizleri gereksiz aramayın. Olay yerine gittiğimizde bile boş döndüğümüz oluyor. Ama bu bizim halkımızın takdiridir. Halkımız ne kadar duyarlı ve insiyatifli davranırsa bizde o kadar emek sarf edeceğiz."
Çağrı karşılayan Deniz Çok da kendilerine sıkıntı yaşatan ve zaman kaybettiren bazı diyaloglarla ilgili örnekler verdi. Çok, "Biri arıyor 'İneğim doğum yaptı ambulans gönderebilir misiniz' diyor. Evlenme ve çıkma teklifi yapıyorlar. 'Hastanız var mı?' diyoruz. 'Ben sana hastayım' diyorlar. Telefon numaramızı istiyorlar, 'Şebekem çekmiyor aileme ulaşabilir misiniz', 'Kedi ağaca çıktı, gelip indirebilir misiniz?' gibi çağrılarla karşılaşıyoruz" dedi.

FOTOĞRAFLI