Süper marketlerin gücü karşısında direnmeye çalışan mahalle bakkalları, bir bir kepenk kapatıyor. Samsun Canlı Haber T, Samsunlu vatandaşlara “Büyük marketlerden mi alışveriş yapıyorsunuz yoksa küçük bakkallardan mı?” diye sordu. Vatandaşın tercihi, mahalle bakkallarını tedirgin edecek cinsten. Samsunluların mahalle bakkallarına bir de önerisi var: “Birleşin ve yerel bir süper market kurun”

İşte vatandaşların seçimi:

MAHALLE BAKKALLARININ DURUMU KÖTÜYE GİDİYOR
Şefik DİZDAR: “Alışverişimi genelde mahalle bakkalından yapıyorum ama bazen markettende  yapıyorum. Çünkü aradığımız ürünleri bir arada bulmak bakkallarda mümkün olmuyor. Büyük marketlerde hem ucuz hem de kaliteli oluyor. Mahalle bakkallarının durumu da gün geçtikçe kötüye gidiyor. Parası olanlar artık küçük esnafı eziyor. İlerleyen zamanlarda o eski bakkallar olmayacak gibi. Bence bu insanlar da birleşip, daha büyük marketler açarak, bu sistemin içinde kaybolmaktan kurtulmalı.”

BÜYÜK MARKETLERDE BÜTÜN ÜRÜNLERİ BİRARADA
Bekir PALA: “Alışverişimi marketten yapıyorum. Bunun en büyük sebebi de artık büyük marketlerde bütün ürünler bir arada oluyor. Kendi aralarında da rekabet olduğundan dolayı uygun fiyata alabiliyorum. Bakkallardaki ürünlere fazla güvenemiyorum, uzun zamanlar bekleyip, bozulan mallar olabilir. Sanırım eskisi kadar mahalle bakkalı anlayışı kalmadı. Yavaş  yavaş bitmek üzereler. İmkanlar geliştikçe, bakkalların da kendini geliştirmesi lazım. Yakın olan bakkallar birleşerek, bulundukları bölgeye büyük süpermarketler açabilirler. Yoksa yok olmak üzereler.” 

BAKKALLAR BİRLEŞİP MARKET KURMALI
Nizamettin DURAN: “Alışverişimi büyük marketlerden yapmayı tercih ediyorum, çünkü ufak bakkal mahalle de kalmadı. Bakkallar zaman içinde kaybolacak ve yavaşça süpermarket olacak gibi. Bizim için bakkaldan alışveriş yapmak tabii daha güzel, ama hem fiyat hem de kalite açısından aradığımız ürünleri artık bulamıyoruz. İnsanlar için süpermarketler daha cazip. Mahalle bakkallarının durumu zor. Artık sadece eşi dostu alışveriş yapıyor. Onlar da hatır için yapıyor diye düşünüyorum.” 

AYIRT ETMEDEN ALIŞVERİŞ YAPIYORUM
Nurettin YILMAZ: “Büyük marketler bakkallara göre daha iç açıcı, daha çeşitli ama ben tek yaşadığım için, ayırt etmeden her yerden alışveriş yapıyorum. Marketler çoğaldığı için bakkallar unutulmaya başladı. Bir bakkala girdiğinizde zaten alabileceğiniz şey bellidir, küçük olduğu için mecburen gözüne çarpar ve alırsın. Ama günümüzde büyük marketler alışveriş merkezi gibi oldu. Sadece alışveriş için değil, gezmek için girenler bile var. Bütün çeşitler, bütün markalar, her kesime hitap eden fiyatlar mevcut. Gezerek, zaman geçirerek alışveriş yapmak daha keyifli.”

HER ZAMAN BAKKALLARA DESTEK OLMALIYIZ
Ümit ÖZDERE: “Yerli üreticiye, yerli esnafımıza destek amacıyla küçük esnaflardan alışveriş yapıyorum. Küçük esnaflar, bakkallar ekonomik açıdan zor şartlar altında ama biz elimizden geldiğince bakkallardan alışveriş yaparak, onlara destek çıkmaya çalışıyoruz. Küçük esnafın yanında olmalıyız diye düşünüyorum. Ben eski kafalı bir insanım. Önceden mahallelerde bir kavram vardı, eşi dostu korumak, onlara sahip çıkmak. Mahallede simitçiler olurdu onlardan alışveriş yapardık, bakkalı olandan ihtiyaçlarımızı karşılardık. Bu saygı ve mahalle duygusunun devam etmesi kanaatindeyim. O yüzden şimdi de oturduğum mahallede bakkaldan alışveriş yapıyorum. Ama bulamadığım ürün olduğu zaman tabii ki büyük marketlere de gidiyorum.”

MARKETLER BAKKALLARA GÖRE DAHA UYGUN
Sebahat ÖZGENÇ: "Ben alışverişimi bütçeme göre yapıyorum. Bazen büyük marketlerden yapıyorum, bazen bakkallardan. Marketler, bakkallara göre daha uygun oluyor. Daha geniş çaplı alışverişlerimi marketlerden yapmayı tercih ediyorum. Bakkalların durumu vahim, hiç iyi görmüyorum. Zaman ilerledikçe daha büyük marketler açılıyor. İnsanların hem alışveriş yapıp hem de zaman geçirebilecekleri yerler yapıyorlar. Bunlar da insanları cezbediyor.  Bakkalların durumu hiç iyi değil. Üzülüyorum ama elimden bir şey gelmiyor. İstediğim ürünlerin çeşitlerini bakkallardan bulamıyoruz. Yapacak bir şey yok. Allah sonlarını hayır eylesin."

BU GİDİŞLE BAKKALLAR YOK OLUR
Ferhat ÖNAL: “Daha geniş çaplı alışveriş yapacaksam eğer büyük marketleri tercih ediyorum ama onun dışındaki ihtiyaçlarımda ufak bakkalları tercih ediyorum. Her ikisinden de alışveriş yapıyorum. Mahalle bakkalları ekonomik olarak zayıfladı. Durumları da ortada, hatta kepenk kapatanlar da var. Ekonomik olarak iyi olanlar ise birleşiyor, ortak bir yerde market açabiliyorlar. Genel olarak tabloya bakarsak, bakkalların durumu kötü. Bu gidişe de dayanacak gibi değiller."

ZENGİNLER KAZANACAĞINA KÜÇÜK ESNAF KAZANSIN
Beyazıt DEĞİRMENCİ: “Ben esnafımın kazanması için mahalle bakkalından alışveriş yapıyorum. Herkes büyük marketlere gidiyor, küçük bakkalların işi zora gidiyor. Bence herkes kendi mahallesindeki bakkallardan alışveriş yapmalı. Büyük marketlere karşıyım, herkesin bakkallara sahip çıkması lazım.  Kendi mahallesindeki küçük esnafı korumayan insan, bence yanlış insandır. Büyük marketler açan kişilerin zaten parası var, zenginlik içinde yaşıyorlar. Mahalle bakkalları da evi geçindirmenin, çocuklarını okula göndermenin derdindeler. Zenginin malına katacağımıza, dar gelirli esnafa destek olmalıyız.” 

Röportaj: Caner AKYÜZ- Atakan SAYAR