Tarım Orman İş Sendikası Malatya İl Temsilcisi Ali Ekber Tunçdemir, memurun enflasyon mağduru olduğunu belirtti.
Tarım Orman İş Sendikası Malatya İl Temsilcisi Ali Ekber Tunçdemir, yaptığı açıklamada, açıklanan enflasyon rakamları ile memur maaşlarının geride kaldığını ileri sürerek, “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran ayında tüketici fiyatları endeksinin (TÜFE) yüzde 0,58, üretici fiyatları endeksinin (ÜFE) yüzde 1,25 arttığını, TÜİK’in 2003 baz yıllı verilerine göre, Haziran ayı itibarıyla yıllık enflasyon ise TÜFE’de yüzde 12,06, ÜFE’de yüzde 18,41 oldu. Ocak-Temmuz döneminde, TÜFE yüzde 6,61, ÜFE yüzde 15,18 oranında artış gösterdiğini açıkladı.
Açıklanan bu rakam ile, Hükümetin 2014 programındaki yüzde 5,3’lük tahmini TÜFE yıl sonu oranı da aşılmıştır. Memurlara ve emeklilerine 2014 yılı için verilen net 123 TL tutarındaki yıllık artış, açıklanan Haziranayı enflasyon rakamı ile erimiş, tüm memurlar ve emeklileri alacaklı duruma geçmiştir. Memurlar, Mart ayından itibaren yüzde 20’lik vergi dilimine girmeye başlamışlardır. Yeni vergi dilimi için ödenen vergi miktarı yüzde 5 oranında arttığı için maaşlardaki kayıplar, enflasyon farkının da ödenmemesi nedeniyle ikiye katlanmıştır. Hükümet, toplu sözleşme metnini bir kenara atarak, memur ve emeklilerin enflasyon farkını ödemelidir” ifadelerini kullandı.
“Yetkili sendikalar ile hükumet arasında imzalanan toplu sözleşmede 2015 yılı için enflasyon farkı konulduğu halde, 2014 yılı için enflasyon farkı ile ilgili madde konulmadığından, enflasyon farkları hibe edilmiştir. Oysa Türk-İş e bağlı işçiler toplu sözleşmelerinde olduğu için 2014 yılı için enflasyon farkı alacaklardır. Bu da başka bir adaletsizliktir” diyen Tunçdemir, daha sonra özetle şunları belirtti:
“TÜFE hesaplanmasında kullanılan enflasyon sepeti yeterli değildir. Ücretinden başka geliri olmayanlar için, kendi tüketim kalıplarına göre ücretliler için geçinme endeksinin uygulamaya konulmasını gerekmektedir. Ulaşımdan akaryakıta kadar yağmur gibi zamların yapıldığı bir dönemde aylık enflasyonun yüzde 0,58 olarak açıklanması kabul edilebilir değildir. Sosyal tarafların da katımıyla belirlenecek ücretliler geçim endeksi uygulaması memuru ve emeklilerini rahatlatacak tek çözümdür.”