Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Şu andaki tüm şartlar aynı dahi kalsa, 2015 sonunda rahatlıkla yüzde 4’ün üzerinde bir büyümemiz olacak” dedi.
Denizli Büyükşehir Belediyesi, Denizli Ticaret Odası (DTO), Denizli Sanayi Odası (DSO) ve Denizli Ticaret Borsası (DTB) tarafından ‘Hizmet Binası İşbirliği Protokolü’ imzalandı. DTO binasında yapılan protokol törenine Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Denizli Valisi Şükrü Kocatepe, AK Parti Denizli Milletvekilleri Mehmet Yüksel, Bilal Uçar ve Nurcan Dalbudak, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, DTO Başkanı Necdet Özer, DSO Başkanı Müjdat Keçeci, DTB Başkanı İbrahim Tefenlili, davetliler ve çok sayıda işadamı katıldı. DTO Başkanı Necdet Özer, Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin tahsis etmiş olduğu yer üzerine yapılacak olan ortak hizmet binasının protokol töreni için bir araya geldiklerini belirterek, Denizli’nin birlik ve beraberliğinin önemini anlattı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin başlattığı ve Denizli’nin Türkiye’de örnek olmasını sağlayan Denizli Platformu’nu da hatırlatan Özer, "Denizli’ye öyle bir miras bırakmayı düşünüyoruz ki, ticaret odamızın, sanayi odamızın, borsamızın; adı Denizli olan her şeyi o binada toplayarak entegre çalışmanın temelini bugünden atıyoruz. Ben başta Ekonomi Bakanımız ve Denizli Büyükşehir Belediye Başkanımız Osman Zolan’a maddi ve manevi desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum" dedi.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci protokolün ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. İhracattaki düşüşle ilgili soruya cevap veren Zeybekci, “Mart ayı ihracatı yüzde 13 seviyesinde düştü. 3 aylık ortalamada ise yüzde 7 buçuk seviyesinde düştü. Paritenin bunda etkisi var. 2014 yılının ilk 3 ayındaki dolar euro paritesi aynı kalsaydı yüzde 1 buçukluk artımız olacaktı. 2015 yılında dolar- euro paritesi 1.14 ortalamada olursa ihracatıma etkisi 10 milyar dolar olacak. Biz bunu önlemek için elimizden geleni yapıyoruz. İthalatımızda daha farklı bir etkilenme olacak. Cari açığımızda, enflasyonda, dış ticaret açığında ihracatın ithalatı karşılama oranlarında da tarihi bir yüksek rakama ulaşacağız” diye konuştu.
“2015’TE EN AZ YÜZDE 4 BÜYÜYECEĞİZ”
2014 yılında Türkiye’nin 2.9 büyüdüğünü ifade eden Zeybekci, “Bu büyümemiz 25 AB ülkesinden daha iyi olduğumuzu gösteriyor. G-7 ülkelerinden de daha iyi büyüdük. Geçen yıl Türkiye’nin orta vadeli programındaki 3.3’e ulaşamayarak yüzde 2.9 büyüdük. Şunu göz ardı etmemek lazım. Ülkemizin etrafındaki Ukrayna, Rusya, İran, Suriye, Irak’ta yaşanan sıkıntılar çoktu. Libya’da ihracatımızın yüzde 40 seviyesinde düşmesi de bizi etkiledi. AB’de büyüme rakamının hemen hemen sıfır olmasına rağmen bizim 2.9 büyümesi çok önemlidir. Bu doğrultuda Türkiye’nin trendine baktığınız zaman 2015’in ilk çeyreğinde yüzde 1 buçukluk bir büyüme olacak. Diğer çeyreklerde ise aldığımız tedbirlerle daha fazla büyüyeceğiz. Şu andaki tüm şartlar aynı dahi kalsa 2015 sonunda rahatlıkla yüzde 4’ün üzerinde bir büyümemiz olacaktır” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Ekonomi Bakanı Zeybekci, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Zolan, DTO Başkanı Özer, DSO Başkanı Keçeci ve DTB Başkanı Tefenlili tarafından ‘Hizmet Binası İşbirliği Protokolü’ imzalandı. Protokole göre Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin tahsis ettiği arsaya üç oda hizmet binası inşa edecek.