Yusuf BAŞTUĞ/ADANA, () - ÇUKUROVA Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Ortaş, sahte rakı nedeniyle  meydana gelen ölümlerle ilgili, "Rakı değil, insanın sahtesi öldürüyor" dedi.
Türkiye'de daha önce de sahte içki nedeniyle birçok kişinin yaşamını yitirdiğini anımsatan Prof. Dr. İbrahim Ortaş, ülkede sahte içkilerin yanı sıra birçok kaçak, katkı maddeli ve düşük kaliteli gıdaların piyasaya sürüldüğünü söyledi. Tekel'in özelleştirilmesi ve içki üzerindeki vergilerin artması ile merdivenaltı içki üretiminin adeta teşvik edildiğini savunan Prof. Dr. Ortaş, "Sahte rakı içen bir kişi, bilerek çok ucuz içkiyi içtiğini söylüyor ve 'Ne olursunuz içkiyi ucuzlatın' diye sesleniyor" diye konuştu.
'DENETİM' VURGUSU
Herkesin sağlıklı beslenme ve yaşamı savunması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. İbrahim Ortaş, şunları kaydetti:
"Hepimizin görevi, toplumu içki kültürüne teşvik etmek değil, tersine insanın sağlıklı beslenmesini savunmaktır. Ancak yerinde, zamanında sosyalleşmek için içki içilecekse de, devletin denetimde üretilen sağlıklı içki içilmesi olanağı sunulmalıdır. İçki yasağı ve fiyatların artması ile kaçak üretim maalesef istenmeyen ölümlere neden olmaktadır. Kaçak kesilen et, at- eşek eti, sahte bal, peynir, gibi bir çok gıda nedeniyle toplumun gıda tüketimine güveni kalmadı. Bütün bu sahte gıdalar insanlar tarafından üretilmektedir. Başka ülkelerde de benzeri sorunlar yaşanıyor, ancak o ülkelerde denetim ciddi yapıldığı için çok fazla sahtekarlığa müsaade edilmiyor. Ülkemizde genelde denetim yetersiz ve işlerimiz çoğunlukla ahbap- çavuş ilişkisi ile yürütüldüğü için maalesef sağlıklı gıda bulma sorunu yaşanıyor. Kaçak içki olayında da bildiğimiz üzere maalesef insanlar çıkarı için her türlü yola başvuruyor. Görüldüğü gibi sahte rakı değil, insanın sahtesi öldürüyor."

FOTOĞRAFLI