İZMİR, () - İZMİR'de, 1 Mayıs kutlamaları coşkulu başladı. Kutlamaya katılanlar gruplar, renkli görüntüler oluşturdu. Slogan atıp başta işçi marşları olmak üzere çeşitli parçaları seslendiren kortejler halinde Gündoğdu Meydanı'na ulaştı. Yaklaşık 15 bin kişinin katıldığı kutlamaların en önemli konuğu Soma'da can veren 301 madencinin eşleri oldu.
Gündoğdu Meydanı'ndaki kutlama öncesinde geçen yıl olduğu gibi Türk İş ve DİSK'e bağlı çalışanlar ile çeşitli siyasi partilere üye gruplar, Basmane Meydanı'ndaki toplama noktasında birleşti. KESK'e bağlı sendika üyeleri de, Konak Meydanı eski Sümerbank binası önünde toplandı. Daha sonra da saat 11.30 gibi Türk İş'e bağlı sendika üyeleri yürüyüşe geçti. Türk İş korteji, Montrö ve Lozan Meydanı'ndan geçip Vasıf Çınar Bulvarı üzerinden kordona ulaştı. Gündoğdu Meydanı'na da yine ilk giren Türk İş korteji, 1 Mayıs İşçi Marşı ve şarkılarını söyledi. DİSK ve aralarında siyasi parti ile STK'ların da bulunduğu diğer katılan grupların kortejleri de, Fevzi Paşa Bulvarı üzerinden Cumhuriyet Meydanı'na ulaştı. DİSK korteji burada Konak Meydanı'ndan gelen KESK'e bağlı sendikaların üyeleriyle birleştikten sonra ise, Gündoğdu Meydanı'na girdi. Arama noktasındaki bazı polislerin de bu sırada gelenlere “Hoş geldiniz" şeklinde hitap ettiği gözlendi.
HDP'NİN GİRİŞİ SIRASINDA ÜST ARAMA GERGİNLİĞİ
Demokratik Haklar Federasyonu ile HDP'nin korteji alana girdiği sırada ise, polislerle üst arama gerginliği yaşandı. Bunun üzerine çevik kuvvet ekipleri kalkanlarla girişi kapattı. Partililerden bazıları da polislere doğru su şişesi attı. Ancak kısa süren gerginlik, partili yöneticilerin araya girmesiyle sona erdi. Partililer daha sonra arama noktasından geçip alana girdi. Bu sırada bazı katılımcıların elinde bulunan 'YPG' bayrakları da polislerce alındı. Ancak partililer bu bayrakları daha sonra tekrar alıp alana döndü. Atılan su şişesi isabet eden bir polisin başı kanadı. Yaşanan bu gerginlikten başka polis ile katılımcılar arasında, hiçbir olumsuzluğun yaşanmadığı öğrenildi. Katılımcıların alana girişlerinin tamamlanmasıyla, 1 Mayıs kutlamaları da, Gündoğdu Meydanı'nda coşkuyla başladı. Slogan atan gruplar, sahnede söylenen şarkılara eşlik etti. Yaklaşık 15 bin kişinin katıldığı kutlamalar, Gündoğdu Meydanı'nda devam etti.
SOMALI AİLELER DE GELDİ
İzmir'deki 1 Mayıs kutlamalarının en önemli konukları ise, Soma'da can veren 301 işçinin aileleri oldu. İşçi aileleri, 'Soma'yı unutmadık, Unutturmayacağız. Sorumlulardan hesap soracağız' yazılı pankart taşıdı. Ailelerin üzerinde, yargılama sırasında giydikleri, önlerinde hayatını kaybeden işçilerin fotoğraflarının yanı sıra '301' ve 'Burda' yazılı, arkasında ise, 'unutma unutturma' yazılı tişörtlerin bulunduğu gözlendi.
BELEDİYE BAŞKANI İŞÇİLERİYLE YÜRÜDÜ
Çeşitli partilerden aday olan milletvekilleri farklı gruplarla yürüdü. CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, DİSK'e bağlı üyelerle yürüdü. Konak Belediye Başkanı CHP'li Sema Pekdaş DİSK'e bağlı Genel İş Sendikası'na bağlı alışan kadın belediye işçileriyle yürüdü. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir milletvekilleri Alaattin Yüksel, Mustafa Moroğlu ve belediye bürokratları ile birlikte Gündoğdu Meydanı'na gelerek kutlamalara katıldı. Kocaoğlu isteyenlerle fotoğraf çektirdi. HDP milletvekili Ertuğrul Kürkçü de yine, partisinin kortejiyle alana girdi.
5 BİN POLİS ÖNLEM ALDI
Kutlama öncesinde bomba uzmanı polisler ile bomba eğitimi alan köpekler, Gündoğdu Meydanı'nda arama yaptı. Yine meydanın çevresinde ve kortejlerin yürüyüş güzergahında, 5 bin polis görev aldı. Ancak kutlamaya katılanlar ile resmi giyimli polisler sadece arama noktalarında bir araya geldi. Gerginliklerin önüne geçebilmek için polis, grupları uzaktan izlemeyi tercih etti. Sadece sivil polisler, kortejlere yakın olarak yürüdü. Bunun yanı sıra, olası olaylara müdahale için de çevik kuvvet polisleriyle TOMA'lar ise, kutlamalar yakın ancak görülmeyen yerlere konuşlandırıldı. Bunun yanı sıra alanda, polis yerden 3G ile havadan ise helikopterden alınan görüntüler canlı yayında, valilik binasında vali yardımcısı başkanlığında oluşturulan kriz masasına anında iletildi. 1 Mayıs kutlamaları da, güvenlik yönünden buradan yönetildi. Sahil Güvenlik Ege Bölge Komutanlığı'na bağlı ekipler de, denizde önlemler aldı. Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya'nın da makamındaki merkezde yine görüntüleri yardımcılarıyla izleyip, talimatlarını bunlara göre verdiği öğrenildi.

FOTOĞRAFLI