İtfaiye merkezini ziyaret eden okul öncesi minik kreş öğrencileri, kırmızı rengi, yanıp sönen lambaları ve siren sesleriyle tanıdıkları itfaiyecileri yakından görüp tanıma fırsatı buldular, itfaiye personelinden eğitim aldılar.

Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, yaklaşık 60 kişi olan okul öncesi öğrencilerini misafir etti. İtfaiye merkezini ziyaret edip eğitim alan minikler, cadde ve sokaklarda hızla geçen, kırmızı rengi, yanıp sönen lambaları ve siren sesleriyle tanıdıkları itfaiyecileri yakından görme ve tanıma fırsatı buldular. Merkezde görevli İtfaiye Eğitim Amiri Cihan Kaplan miniklere ilk olarak, yangına yol açan ateş ve ateş kaynaklarını tanıttı. Daha sonra, gereksiz yere itfaiye ekiplerini meşgul edenleri uyarmalarını gerektiğini vurgulayan Kaplan, “Kibritten, çakmaktan ve yanıcı tüm aletlerden uzak durmamız gerekiyor. Oynayanları gerekirse annemize, babamıza veya öğretmenlerimize şikayet etmemiz lazım” dedi.

Eğitimin devamında, öğrencilere ve öğretmenlere yangın simülasyon cihazlarıyla yangın anında yangın söndürme tüpünün nasıl kullanıldığını anlattıktan sonra, renkli görüntülere sahne olan, deprem enkaz esnasında kullanılan eğitimli K9 köpekleriyle ufak bir gösteri gerçekleştirildi. Gösterinin ardından öğrenciler köpekleri sevdikten sonra, minikler itfaiyeci ağabeyleri ile yangına gider gibi o atmosferi yaşamaları için itfaiye araçlarına binip sirenleri açarak alanda ufak bir tur attılar.

Yangın Dede: "Büyüklerimiz hep derdi ‘Ağaç yaş iken eğilir’."

İtfaiye Personel Amiri ve personel arasında ‘Yangın Dede’ olarak bilinen Nurettin Ayaz, “Bizlerin görevlerinden birisi de okullarımızdaki öğrencilere ve vatandaşlarımıza eğitimler vermek” diyerek, “Büyüklerimiz hep derdi ‘Ağaç yaş iken eğilir’. Bugün burada bize bir dilekçeyle talepte bulunan özel kreş öğrencilerini burada misafir ettik. Çocuklara o yaşta yangınla mücadele konusunda bilgiler vermeye çalıştık. İtfaiyenin görevlerini anlattık. Yangın esnasında neler yapılması gerektiğini anlattık. Bunun haricinde onlara bu atmosferi yaşamaları için itfaiye araçlarına bindirdik. Birlikte yangına gidercesine güzel bir an yaşamaya çalıştık. Deprem enkaz esnalarında kullandığımız K9 köpeklerimizle çocuklarımıza enkaz altında kurtarmada köpeklerin ne kadar aktif rol aldığını göstermiş olduk. Dijital yangın söndürme sistemiyle itfaiye eğitmenimiz ile birlikte öğrencilerimiz simülasyon ortamında yangına müdahalede yangın söndürme cihazları nasıl kullanılır onu göstermeye çalıştık. Faydalı olabildiysek arkadaşlarımın adına teşekkür ederim ne mutlu bize” ifadelerini kullandı.

Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’ndaki itfaiye personelini ziyaret ederek eğitim alan öğrenciler de, yangından uzak durmak gerektiğini belirterek, “Yangın esnasında evden çıkıp itfaiyeyi aramamız gerekiyor. Elektrikle oynamamamız ve ateşle oynayanları uyarmamız gerekiyor. Yanıcı maddelerle oynamamamız ve itfaiyeyi meşgul edenleri uyarmamız gerekiyor” dediler.