Marina işletmeciliği alanında dünya genelinde yayımlanmış iki kitabı bulunan Homeport Corporation şirketinin CEO’su Dr. Ralf Heron, İzmir’in Marina ve Yat işletmeciliğini değerlendirdi.
Yaşar Üniversitesi MYO Marina ve Yat İşletmeciliği Programı’nın misafiri olarak İzmir’e gelen Dr. Ralf Heron, Türkiye’deki marinaları ve marina işletmeciliğini anlattı. Yaşar Üniversitesi Marina ve Yat İşletmeciliği Program Sorumlusu Öğretim Görevlisi Can Karaosmanoğlu ile birlikte İzmir ve Çeşme’deki marinalara ziyaretlerde bulunan Dr. Heron, kentin marinalarına tam not verdi. Heron, dünyanın her tarafında marina projelerinde yer aldığını belirterek "Türkiye’deki marinaların iyi tasarlanmış ve bağlama kapasitesiyle oldukça iyi olduklarını görüyorum. Türkiye’yi bekleyen çok belirgin bir avantaj var. Marinacılık sektörü yaklaşık son 10 yıldır ciddi bir şekilde büyüdü ve büyüyor" dedi.
Türkiye’de çok sayıda yeni marina inşa edildiğini anlatan Heron, şöyle konuştu: "Aşağı yukarı tüm marinalar yeni, yani Akdeniz’deki çoğu marinalar gibi eski değil. Yeni marinalarınızın tasarımları olduğu kadar donanımları da yeni. Kaliteli marinaları inşa ederek Akdeniz’den gelen yatçılara ara durak sağlamış oluyorsunuz. Çünkü bu yatçılar ancak ve ancak iyi tesisler olduğu sürece geleceklerdir. Artık tekneler buralara kadar uzanabilme imkanına sahip ve yatçılar yeni destinasyonlar arıyor. Son 30 yıldır sürekli olarak İbiza, Palma de Mallorca, Cote d’Azur üçgenine sıkışmış durumdalar ve buralar oldukça pahalı. İnsanlar artık Palma de Mallorca’ya ya da İbiza’ya gidip bir fincan kahveye 9 Euro, bir bağlama yerine bin Euro ödemek istemiyor. Bugüne kadar buna katlandılar, çünkü seçenekleri yoktu. Şimdi Türkiye pazarı, Yunanistan pazarı, Hırvatistan pazarı, hepsi genişliyor.”