Burak GEZEN- Mustafa SUİÇMEZ/ÇANAKKALE, () - KUZEY Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Çanakkale Valisi Hamza Erkal'ı makamında ziyaret etti. Türkiye'de basına yönelik şiddetle ilgili bir soru üzerine, "Basın özgürlüğü demokrasinin en vazgeçilmez unsurlarından biri" diyen Akıncı'nın, Belediye ziyareti öncesinde ise şüpheli çanta paniği yaşandı.
Geceyi Çanakkale'de geçiren KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, programı kapsamında ilk ziyaretini Çanakkale Valisi Hamza Erkal'a yaptı. Valilik önünde Vali Erkal, vali yardımcıları ve daire müdürlerince karşılanan Cumhurbaşkanı Akıncı, polis merasim mangasını selamladıktan sonra makama geçti. Burada valilik ziyaretçi defterini imzalamadan önce, görevliye elleriyle gözlük işareti yaparak, "İnsanın belli bir yaştan sonra bir şeyleri ihtiyacı olabiliyor" dedi.
Ardından ziyaretçi defterini imzalayan Cumhurbaşkanı Akıncı, "Tam 37 yıl aradan sonra Çanakkale'ye yeniden ziyaret etmiş oluyorum. Çanakkale'ye geldiğimde 2 yıllık Lefkoşa Belediye Başkanı'ydım. Şimdi de işte 6 aylık Cumhurbaşkanı'yım. Sizlerle birlikte olmaktan dolayı çok mutluyum. Siz de yenisiniz buralarda, size de hayırlı uğurlu olsun" diyerek Vali Erkal'ın elini sıkıp görevinin hayırlı olmasını diledi.
Vali Hamza Erkal, Cumhurbaşkanı Akıncı'ya, Çanakkale Savaşları'nın 100'üncü yılı anısına özel olarak tasarlanıp, yaptırılan yüzüğü hediye etti. Cumhurbaşkanı Akıncı da Vali Erkal'a, Kıbrıslı kadınların el emeği olan bir eseri hediye etti.
İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ EN GENİŞ ŞEKİLDE ELE ALINMALI
Ardından bir basın mensubunun, "Türkiye'deki basın özgürlüğüne yönelik şiddeti nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusunu yanıtlayan Cumhurbaşkanı Akıncı, "Her şeyden önce Türkiye'de birkaç gün önce 97 cana mal olan bir terör eylemi yaşandı. KKTC olarak öncelikle Türkiye'nin bu büyük acısını paylaştığımızı ifade etmek isterim ve bunun bir son olmasını dilerim. Çünkü amaç ne olursa olsun ve nasıl kutsanırsa kutsansın herhangi bir amaca ulaşmanın yolu kesinlikle terör eylemleri olamaz. Zaten terör eylemleri başlı başına o ülkeyi karıştırmaya yönelik, kaosa yönelik eylemlerdir. Böylesi büyük, bu çapta bir olay Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez yaşandı. O nedenle yaşamını kaybedenlere rahmet diliyorum. Geride kalanlara başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum. Biz de bu yası paylaştık. Biliyorsunuz KKTC'de de 3 gün yas ilan edildi. Her badireden çıkış yolu benim kanaatime göre ancak ve ancak demokrasi içerisinde olur. Türkiye'nin de bu badireden demokrasi içerisinde sıyrılacağına yürekten inanıyorum. Bu bağlamda tabiki basın özgürlüğü demokrasinin en vazgeçilmez unsurlarından bir tanesi. Sadece Türkiye'de değil, KKTC'de ve dünyanın her yerinde de basın özgürlüğünün, ifade özgürlüğün en geniş şekilde ele alınmasını arzu ederim" dedi.
ŞÜPHELİ ÇANTA ALARIMI
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, daha sonra Çanakkale Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan'ı da makamında ziyaret etti. Belediye ziyaretine 10 dakika kala, polis belediye binasına 50 metre mesafedeki Cuma Pazarı girişinden aldığı bir şüpheli paket ihbarıyla alarma geçti. Olay yerine bomba imha ekipleri yönlendirildi. Polis güvenlik şeridi çekmeye hazırlandığı anda, şüpheli çantanın sahibi geldi ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın ziyaretine dakikalar kala rahat bir nefes alındı. Çanta, polislerin yaptığı incelemenin ardından sahibine teslim edildi.

FOTOĞRAFLI