Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Mali Suçlar Araştırma Kurulu (MASAK) ve Türkiye Bankalar Birliği tarafından düzenlenen MASAK-TBB Çalıştayı’na katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Bakan Şimşek, “2012 yılında yeni bir takım standartlar oluşturuldu. Bu standartlara göre yeniden bir uyum değerlendirilmesi yapılacak. Bizde tabiki Türkiye’de ilgili aktörleri bir değerlendirmeye tabi tutacağız ki Türkiye’nin uluslar arası uyum noktasında bir eksikliği olmasın. Bölgemizde El Kaide, El Nusra, Deaş gibi küresel ekonomi açısından, küresel barış açısından bölgemizin istikrarı, ülkemizin geleceği açısından çok büyük tehditler oluşturan örgütler faal durumdalar. O nedenle ülkemizde bu standartların iyi bir şekilde uygulanması yani aklama suçu ve terörün finansmanı suçlarıyla çok etkin bir şekilde mücadele etmemiz lazım ve biz BM Güvenlik Konseyi kararlarını çok hızlı ve etkin bir şekilde uyguluyoruz.”ifadelerini kullandı.
“BANKALARA VURMAK SON DERECE YANLIŞ”
Türk bankacılık sisteminin en sıkıntılı dönemleri çok başarılı bir şekilde atlattığını kaydeden Bakan Şimşek, “ Bu Türkiye için çok önemli bir kazanımdır. Son dönemlerde bankalara vurmak, bankaları hırpalamak moda ve bu son derece yanlış. Bankacılık sistemi olmadan sağlıklı sistem çalışmadan bizim ekonomide kalıcı bir başarıyı elde etmemiz mümkün değil. Onun için biz bütün alanlarda hassasiyet gözeterek birlikte çalışıp sistemin sağlıklı yapısını sürdürmemiz gerekiyor” dedi.
Bankacılık sektörüyle birlikte çalışacaklarını vurgulayan Bakan Şimşek, “Biz sektörün sağlığını önemsiyoruz ve sektör üzerinde hakikaten bazı yüklerinde aracılık noktasında etkinliği sınırladığını da farkındayız. Ama bütün bunların hepsi zaman ve mali alan meselesidir. Dolayısıyla bütün reformlarda olduğu gibi yani zamanlama ve sıralama çok önemlidir. Bunları doğru yaparsanız o zaman arzuladığınız sonuçları elde edersiniz. Doğru yapmazsanız maalesef bazen o reformlar ya sakat doğabilir ya da sonunu getiremezsiniz. Bu her ne kadar iyi niyetle yola çıksanız dahi bu reformlarda zamanlamayı ve sıralamayı iyi yapmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.