Edip TEKİN- Faruk KAHRAMAN/BURSA () - BURSA’nın Kestel İlçesi’ne bağlı Kozluören Köyü’nde 510 yıldır yapılan 'kadınların bir günlük köyün yönetimini devralma' şenliği, parasızlık nedeniyle 4 yıldır yapılamıyor. Köy sakinleri ise geleneklerinin unutulmaması için şenliklerin yeniden yapılmasını istiyor.
Bursa’nın Kozluören Köyü'nde yapılan geçmişi Osmanlı dönemlerine dayanan ve ‘kadınların 1 günlük saltanatı’ olarak değerlendirilen köy şenliği, köyde yaşanan geçim sıkıntısı nedeniyle yapılamıyor. Son olarak 2011 yılında gerçekleştirilen şenliklerde kadınlar, sabah ezanından hemen sonra çocuklar hariç tüm erkekleri köyün dışına gönderip yönetimi ele geçirirlerdi. Adet gereği köy muhtarının eşi kocasının yerine muhtarlık işlerine bakar, azalar ise kadın muhtara yardımcı olurdu. Köyün temel gıda maddelerini karşılayan köy bakkalı ve kahvehaneyi ise bir günlüğüne kadınlar işletirdi. Gün içersinde kahvede oyun oynayan, salıncakta sallanan kadınlar, çeşitli illerden gelen sadece kadınlara daha önceden hazırladıkları, et kavurma,pilav, kuru fasülye, ayran ve tatlı ikram ederdi. Akşam ezanı okunana kadar köye girişleri kesinlikle yasak olan erkekler ise zamanlarını köy dışında düzenledikleri güreş şenliklerini izleyip gelen davetlileri ağırlamakla geçirirdi.
Kozluören Köyü Muhtarı Abdullah Rahmi Ersoy, yaklaşık 70 bin TL'ye mal olan bu geleneğin devam etmesi için sponsorlara ihtiyaç duyduklarını aksi kadınlara bir günlük saltanat yaşanan 510 yıllık geleneğin yok olacağını belirtti.

FOTOĞRAFLI