Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun, “Annelik kutsal bir kariyerdir" sözlerini değerlendiren Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, kariyeri ön planda tutan kadınlarda ilerleyen yaşlarda anne olma şansının düşük olduğunu dile getirerek, kariyer için anneliğin ertelenmemesi gerektiğini söyledi.
Bakan Mehmet Müezzinoğlu’nun dile getirdiği "Annelik en kutsal kariyerdir" sözlerinin ardından yaşanan tartışmaları değerlendiren Diyarbakır Veni Vidi Hastanesi Tüp Bebek Merkezi’nde görevli Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, kadında öncelikli hedefin annelik olması gerektiğini söyledi. Kadınlarda doğurganlığın belirli bir yaştan sonra azaldığına dikkat çeken Doç Dr. Çoksüer, “İnsanlarda üreme çağına baktığımızda, doğurganlık 20 ila 30 en verimli olduğu yaş grubudur. 30 yaşından sonra doğurganlık özelliği gitgide azalıyor. 40 yaşından sonra ise yüzde 10’ların altına varabilen oranlarda olduğunu görebilmekteyiz. Doğurganlık açısından kadınlar için yaş oranı en önemli bir faktördür. Anne olmak isteyen kadınların mutlaka doğurganlık çağı içerisinde bu duyguyu yaşamak için planlarını yapmaları gerekiyor. Annelik mi, kariyer mi tartışmalarını değerlendirdiğimizde önceliğimiz annelik olmalı. Çünkü her yaşta anne olma şansımız aynı değildir. Yani yaş ilerledikçe anne olma şansımızın gitgide azaldığını görmekteyiz” dedi.
“KADINLARIN HAYATINDA ÖNCELİKLİ KARİYER ANNE OLMAKTIR"
Kariyeri ön planda tutan hasta gruplarıyla ilgili bilgi aktaran Çoksürer, ileri yaşta anne olamayan hastaların olduğunu söyledi. Özelikle tüp bebek ve diğer tüm teknolojik imkanlara rağmen, yaşa bağlı olarak yumurtalık rezervi azaldığı için anne olamayan hastaların bulunduğunu belirten Çoksüer, “Bu durum da kariyerin ön plana alınmasından kaynaklanıyor. Kadınların hayatında öncelikli kariyer anne olmaktır. Yaş faktörü burada çok önemlidir. Annenin çocuk sahibi olduktan sonra yaşadığı moral ve motivasyon, kariyerini perçinleyebilir, ilerletebilir. Fakat kariyeri ön planda tuttuğumuzda, kariyerle beraber yaş da ilerlediği için, o insanın doğurganlık özelliği azalıyor. Kariyeri ön planda tutan kadınlarda, anne olabilme şansı düşüyor. Çocuk sahibi olmak isteyen annelere önerilerimiz ise kendi pratiğimizde gördüğümüz, doğurganlık yaşlarında özellikle 20 ila 30 yaş arasında kişiler hem anne olmalı hem de kariyerlerini ön planda tutmalı. Kariyer için annelik ertelenmemeli. Çünkü sonradan anne olabilme şansı tamamıyla ortadan kalkabilir” şeklinde konuştu.