(Ayrıntılar eklendi.)
İstanbul, 9 Temmuz () - Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) küresel gıda fiyatlarının düşmeye devam ederek, son altı yılın en düşük düzeyindeki seyrini Haziran ayında da sürdürdüğünü açıkladı. FAO, tahıl fiyatlarındaki yukarıya dönüşün genel fiyatları da etkileyebileceği uyarısı yaptı.

FAO, buna karşılık, mısır üretiminde Sahara altı Afrika ülkeleri ve dünyanın diğer önemli üretim bölgelerinden gelen haberlerin hasat konusunda kaygılara neden olduğuna da dikkat çekerek, fiyatların yukarı dönebileceği sinyali verdi.

Örgütten yapılan açıklamada, FAO Gıda Fiyatları Endeksi'nin, Mayıs ayına göre yüzde 0.9 düşüşle 165.1 puan düzeyine indiğini, bu verinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21.0 daha düşük olduğu vurgulandı.

FAO raporuna göre, küresel gıda fiyatlarındaki genel düşüş, şeker fiyatlarının yüzde 6.6 ve süt ürünleri fiyatlarında yüzde 4.1 düzeyindeki yüksek oranlı düşüşlerden kaynaklandı.

Buna karşılık, bir ay önce yüzde 3.8 düşen tahıl fiyatları, rekolte düşüşü beklentileriyle Haziran'da aylık bazda 2.5 puan ya da yüzde 1.5 artışla geçen Aralık ayından bu yana ilk kez yükseldi. BÖylece, tahıldaki yıllık düşüş oranı yüzde 17 düzeyine çekildi.