Kayseri Makine Mühendisleri Odası (KMMO) Başkanı Ersin Fener, "Ülkemizde kadına şiddette önemli artış görülmektedir" dedi.
KMMO Başkanı Ersin Fener, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen kahvatılda, kadın üyeler ile buluştu. Burada konuşan Fener, "Kadınlar, sadece nüfusumuzun yarısı olması itibarıyla değil, bir birey olarak kimi yerde anne, kimi yerde eş, kimi yerde evlat olarak önem arz etmektedir. 8 Mart 1957 tarihinde ABD’de 40 bin dokuma işçisinin daha iyi şartlarda çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başlanmış, çıkan yangın sonucu 129 kadın işçi hayatını kaybetmiş, 1910 tarihinde bazı STK ve Düşünce kuruluşları hayatını kaybeden işçilerin anısını yaşatmak adına bu günü kadınlar günü olarak ilan edilmiştir. Üzülerek belirtelim ki dünyamızda çok yönlü insan hakları ihlalleri yaşanmakla birlikte, bu ihlallerin en yoğun muhatapları arasında kadınlar başı çekmekte, dünyada her üç kadından biri şiddete maruz kalmaktadır. Son zamanlarda da, ülkemizde kadına karşı şiddette önemli artış görülmektedir. Bunun temel nedeni eğitimsizlik, dini ve milli değerlerimizden uzaklaşmakla çok yakın ilişkisinin olduğunu düşünmekteyiz. Yüce diniminiz kadını cennete ulaşmada basamak yaparken, ailenin emini ve direğini kadın ilan ederken, toplum huzuru ve geleceğini aileye ve kadına bağlarken, yüce Türk milleti kadınına toplumda ayrı değer verirken, yaşanan bu olumsuzlukların başka bir açıklaması yoktur. Bize göre kadın Resulullahın yanında olan Hz. Ayşe’dir, Hz. Fatıma’dır, Firavun sarayında Hz. Asiye’dir, Kurtuluş harbinde nene hatundur, Kimi zaman Anne, kimi zaman kardeş, kimi zaman hayat arkadaşı, kimi zaman dünyalara değer evlattır kadın" dedi.
Fener ayrıca, "Son yıllarda kadın haklarını koruma ve güçlendirme adına iyi niyetli birçok çalışmalar yapılmış ve yapılan yasal düzenlemelerle çalışan bayanlara yeni haklar getirilmiştir. İfade ettiğim gibi bu çalışmalar tamamen iyi niyetli olmasına karşılık olumsuz birçok sonuçları da berabere getirmiştir. Geçen süreç göstermiştir ki işverenler kadın çalışanlara sıcak bakmamakta, işletmesi için bir yük oluşturduğunu düşünmektedir. Yapılan yasal düzenlemeler sadece kamuda çalışan bayanlara fayda sağlarken, özel sektörde çalışan kadınlar için işten çıkarılma nedeni haline gelmiştir. Son 6 yıl içerisinde meslektaşlarımızın sayısı 60 yıllık TMMOB tarihinde 2 katına çıkmıştır. Diğer taraftan Ülkemizin büyüme hızı ve istihdam olanakları bu artışı karşılayamamıştır. Neticesinde yeni mezun olan kadın meslektaşlarımızın, iş arayışlarında, şansı yok denecek kadar azalmıştır. Yapılan bu düzenlemeler sözde kadınlara yeni haklar kazandırılması beklenirken, kadınlarımızı zorunlu eve hapsetmiştir. Süreç ilerledikçe daha vahim sonuçlarla karşılaşılması muhtemeldir" ifadelerini kullandı.