Bakan Soylu, Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nun Emekli Sandığı Kanunu ve Diğer Kanunlarda Değişiklik yapılmasına Dair Kanun tasarısı çalışmalarına katıldı. Bakan Soylu, devlet memurlarına 30 yılın üzerindeki hizmetleri için ekmekli ikramiyesi ödenmesi konusunda, “Ödemeyi Sosyal Güvenlik Kurumu gerçekleştirip, ilgili kurumlardan tahsil etmektedir. 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanuna göre, emekli ikramiyesi çalışılan her tam yıl için olmak üzere en fazla otuz yıl karşılığı ödenmekteydi. Anayasa Mahkemesi 7 Ocak 2015 tarihli kararı ile 30 yıl sınırını iptal etmiştir. Kararın yayım tarihi olan 7 Ocak 20155 tarihinden sonra emekli aylığı bağlanan memurların emekli aylıkları herhangi bir üst sınır aranmaksızın ödenmeye başlamıştır” ifadelerini kullandı.
Soylu, 120 bin emekli ve hak sahibi tarafından başvuru yapıldığını kaydederek, 65 bin kişinin konuyu yargıya taşıdığını aktardı. Soylu, şunları kaydetti:
“Kanun çıktıktan sonra bir yıllık bir süre veriliyor. Daha önce başvuru yapanlardan ayrıca başvuru alınmaksızın ödemeleri yapılacaktır. 120 bin kişiye farklı bir başvuru beklenmeden ödemeler gerçekleştirilecektir. Başvurudan itibaren ikramiyelerin 7 bin 500 TL’ye kadar olan kısmı 3 ay içerisinde ödenecek, geri kalanı da bir yıl içinde ödenmiş olacaktır. Derdest davalarda başvuru şartı aranmaksızın başvuru tarihinden itibaren hesaplanacak kanuni faiziyle birlikte ödeme yapılacaktır ve davaların konusuz kalması sağlanacaktır. Konusuz kalan davalarda vekalet ücretinin dörtte birine hükmedilecektir. Yapılan düzenleme ile bütçe için öngörülmeyen bir yük geldiğinden, bütçe dengeleri göz önünde bulundurularak, ikramiye ödemesi iki taksitte gerçekleştirilecektir.”
İptal tarihinden önce 408 bin emeklinin olduğunu değerlendirdiklerini kaydeden Soylu, “Sosyal Güvenlik Kurumumuzun yaptığı değerlendirmeyle 408 bin emekli söz konusu. Bu emeklilere ödenecek ikramiye tutarının toplam maliyeti 2 milyar TL’dir. Dava sonucu ödeme yapılan kişi sayısı 15 bin 131. İkramiye ödeme tutarı 247 milyon 244 bin lira, yasal faiz ödeme tutarı 19 milyon lira, yargılama ödemesi 9 milyon 759 bin lira. Toplam ödeme tutarımız bugüne kadar 276 milyon lira” şeklinde konuştu.