TOKAT'ta merkeze bağlı Kemalpaşa Köyü'ndeki şeftali üreticiler, son günlerde Doğu ve Güneydoğu'da artan terör olayları ve yol kesmeler dolayısıyla şeftali ihracatında sıkıntı yaşadıklarını söyledi.
Merkeze bağlı Kemalpaşa Köyü, son yıllarda meyve yetiştiriciliğinde il genelinde ön plana çıktı. Bir çok meyvenin yetiştirildiği köyde en çok kiraz ve şeftali yer alıyor. Yaklaşık 2 ay önce toplanan kirazlar başta yurt içi olmak üzere Rusya, Almanya, Irak gibi yurt dışındaki bazı ülkelere ihracat edildi. Kirazdan sonra yaklaşık 2 hafta önce şeftali hasadı başladı. Fakat bu süre içerisinde özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki terör olayları sonrası üreticiler son durumda kaldı. Daha çok bu bölgeye şeftali ihraç eden üreticiler, terör örgütü PKK'lıların yol kesme ve kamyon yakma sonrası büyük zarar yaşadı. Bu bölgelerde faaliyet gösteren firmaların bu sebeplerden dolayı araçlarını göndermemesi nedeniyle, şeftaliler daha çok Bursa ve İstanbul bölgelerine gönderilmeye başladı.
"YOLA GİTMEKTEN KORKUYORLAR"
Daha önce belediye olan Kemalpaşa Köyü'nün iki dönem belediye başkanlığı görevini yürüten Erdal Kıran, şeftalinin ilk hasadında taleplerin çok iyi olduğunu söyledi. Ancak son zamanlarda artan terör olayları nedeniyle taleplerin azaldığını kaydeden Kıran, "Doğuda ki karışıklık nedeniyle piyasamız çok olumsuz etkilendi. Tokat daha çok Doğu pazarına yakın. Pazar ağımızın büyük bir kısmını Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi oluşturuyor. Ama son günlerde yaşanan çok üzücü olaylar ticareti de olumsuz yönde etkilemiş durumda" dedi.
Ağrı'dan şeftali almak için köye gelen kamyon sürücüsü Sinan Karakuş ise, haftada 7 ton şeftali götürdüklerini son dönemde araç sürücülerinin tedirgin olduğunu dile getirdi.

FOTOĞRAFLI