Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) “CHP’li belediyeler cemevlerini inanç merkezi olarak kabul edecek” şeklindeki kararının ardından Adana’nın Çukurova İlçe Belediyesi konuyu meclis gündemine taşıdı. Belediye Başkanı Soner Çetin, “Alevi yurttaşlarımızın çok hassas olduğu bu önemli konuda kapsamlı bir adım atabilmeliyiz” dedi.
CHP’nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba tarafından geçen hafta kamuoyuna duyurulan “Cemevlerinin ibadethane olarak görülmesi” konusu Adana’da Çukurova Belediye Meclisi’nde görüşülmeye başlandı.
Türkiye’nin en büyük cemevinin Çukurova 100. Yıl Mahallesi’nde 16 Kasım’da hizmete girdiğini belirten Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, “Yapımı yılan hikayesine dönen cemevini bitirmek bize kısmet oldu. Bu güzel adımı kapsamlı ve önemli bir adımla geliştirmek istiyoruz. Bu adımı biz atabilmeliyiz” diye konuştu.
Köken ve inanç zenginliğine sahip olan Türkiye’nin bu özelliğinin çok iyi anlaşılması gerektiğini ifade eden Çetin, “Alevi-Bektaşi yurttaşlarımız cemevlerine ibadethane statüsü kazandırılması konusunda çok hassaslar. Alevi-Bektaşi kesiminin bu hassasiyetine cevap vermemiz, onları anlamamız gerekiyor. İnançlar arasındaki farklılıkları zenginlik olarak görmememiz için bir neden yok, bu adımı atalım” dedi.
Meclisteki görüşme sırasında söz alan CHP’li üye Vahap Çolak, “Eğer Anadolu’nun tarihini doğru okumayı başarabilirsek, bu topraklarda yaşamış ve yaşayan tüm kesimlerin birbiriyle kardeşçe yaşadığını görebiliriz. Ben ne şu, ne buyum, ben insanım ve insan olan sizleri ve herkesi seviyorum, birini sevmem için onun insan olması yetiyor” diye konuştu.
CHP’li üye Hüseyin Kılınç da meclis üyelerine “Bu, Türkiye’nin kanayan yarası. Hukukiliği tartışılsa da bu meclis tarihi bir karara imza atmalıdır” dedi.
Konu daha sonra yine görüşülmek üzere ilgili komisyona gönderildi.