TÜRKİYE’de yüksek kütüphanecilik ve arşivcilik alanlarında profesyonel isimlerin başında gelen araştırmacı-yazar, çevirmen Mehmet Türker Acaroğlu’nun 100’üncü yaş günü nedeniyle İstanbul Avcılar’da etkinlik düzenlendi.
Avcılar Balkan Türküleri Derneği, Avcılar'da oturan Acaroğlu için Belediye Barış Manço Kültür Merkezin’de 100. Yaş Günü etkinliği düzenledi. Dernek Başkanı Hasan Altın, Mehmet Türker Acaroğlu’nun alanında duayen olduğunu, bu değerli ismin 100’üncü yaş gününü kutlamak istediklerini söyledi. Etkinliğe katılan Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak, çalışma ve projelerin ardından yapılan işlerin ayrıntılarıyla birlikte yazarak arşivlenmesi konusunun büyük önem taşıdığını söyledi, Toprak, "Değerli yazarımıza, toplumsal hafızamıza ve ulusal bilincimize yaptığı değerli katkılarından dolayı Avcılar halkı adına minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz" dedi.
KİMDİR?
Fransızca, Bulgarca, Rusça’yı iyi derecede bilen, Macarca ve Latince’den de anlayan 88 kitap ve ayrı basımlı araştırma yapan iki çocuk babası Mehmet Türker Acaroğlu, 21 Eylül 1915 tarihinde Bulgaristan’ın kuzey batısındaki Deliorman Bölgesi’ndeki Razgrad kentinde doğdu. Acaroğlu, 1930 yılında ‘Deliorman Gazetesi’nde ‘katiplik’ yaptı, daha sonra Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Tevfik kamil Koperler’in desteği ile eğitimine Türkiye'de devam etti. Bir süre çeşitli yerlerde öğretmenlik yaptıktan sonra Ankara Üniversitesi’nde 1947 yılında ‘Kütüphanecilik Kursu’nu ve ardından ihtisas kursunu tamamladı. Mehmet Türker Acaroğlu, 1950’de Paris Devlet Dokümantasyon Teknikleri Enstitüsü’nde iki yıl eğitim gördü, Sorbonne Üniversitesi’nde Arşivcilik Stajı kursu sertifikası aldı. 1953 yılında UNESCO tarafından Bibliyografya Enstitüsü’nün kuruluş aşamasında görev aldı. Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü’nü de bitiren, 22 yıl Basma Yazı ve Resimleri Derleme Müdürlüğü yapan Acaroğlu, 1974’te emekli oldu.

FOTOĞRAFLI