Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, 11'i tutuklu 24 sanık  ile avukatları katılırken, kamuoyunda "Çiftlik Bank" olarak bilinen sistemin kurucu ve yöneticilerine yönelik, 11'i tutuklu 48 sanığın yargılandığı davada, 24 sanığın savunmasının alındığı öğrenildi. 

"ÖRGÜT YÖNETİCİSİ VEYA ÜYESİ DEĞİLİM"

Tutuklu sanıklardan Cudi Cumhur Yurdakul, bilgisayar yazılım uzmanı  olduğunu vurgulayarak, "İstanbul Kartal'da ikamet ederken 2016 yılı Aralık ayında  internet sitesinden bana ulaşan önceden tanımadığım Cengiz Samur'un teklifi üzerine Bursa'ya giderek, Cengiz Samur, Mehmet Aydın ve Fatih Aydın adlı kişiler ile Çiftlik Bank olarak bilinen şirkette yazılım geliştirici olarak çalışma  konusunda görüştüm. Sözleşme ile şirketin Bursa'daki iş yerinde 15 Mayıs 2017  tarihine kadar çalıştım. Kimseden para almadım. Kimseyi de bu oluşuma para  yatırması konusunda yönlendirmedim. Örgüt yöneticisi veya üyesi değilim." ifadelerini kullandı.

REKOR HAPİS İSTEMİ

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, 11'i  tutuklu, 7'si firari toplam 48 kişi şüpheli, 3 bin 762 kişi de müşteki olarak yer  alırken, şüphelilerden 18'inin örgüt yöneticisi, 23'ünün örgüt üyesi ve 7'sinin  de örgüte yardım eden konumunda olduğu ifade ediliyor.

Aralarında firari Mehmet Aydın'ın da bulunduğu 18 örgüt yöneticisi  hakkında "suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme" suçundan ikişer yıldan altışar yıla, "bilişim sistemlerini araç olarak kullanmak suretiyle nitelikli dolandırıcılık" suçundan 3 bin 762 kez üçer yıldan onar yıla, "ticari şirketlerin  faaliyeti kapsamında nitelikli dolandırıcılık" suçundan yine 3 bin 762 kez üçer yıldan onar yıla, "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama" suçundan da  altışar yıldan on dörder yıla kadar hapis cezası istendiği belirtiliyor.

İddianamede, bu kapsamda 18 örgüt yöneticisinin 22 bin 580 yıldan 75 bin 260 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.