ANKARA, () - TÜRKİYE'de ilaç ithalatının 2014 yılında 5.5'lik artışla 4 milyar 743 milyon doları aştığı, bunun da ilaçta cari açığın artmasına neden olduğu belirtilerek, yerli ilaç sanayinin desteklenmesi istendi.
Tüm Eczacı işverenler Sendikası (TEIS) Genel Başkanı Nurten Saydan, özellikle 2013 ve 2014 yıllarında ilaç ithalatının büyüdüğüne dikkat çekerek, bunun Türkiye'nin milyarlarca dolar dövizinin yurt dışına çıkmasına neden olduğunu belirtti. Saydan "Yerli ilacın üretiminin ve kullanılmasının özendirilmesine yönelik çalışmaların bir an önce hızlandırılması gerekiyor" dedi. Vatandaşın bu konuda bilgilendirilmesi gerektiğini belirten Saydan, hekim ve eczacıların yerli ilaç için teşvik edilmesinin önemine vurgu yaptı. TEİS genel Başkanı eczacı Nurten Saydan, "Aynı zamanda yerli ilaç için vatandaştan daha az katkı payı alınarak vatandaşın da bu projeye katılımı sağlanmalıdır" diye konuştu.
'ULUSAL İLAÇ POLİTİKASI OLUŞTURULMALI'
Nurten Saydan, devletin yerli ilaç sanayini desteklemesiyle hem dışa bağımlılığın azalacağını, hem de ilaçta fiyat avantajı sağlanacağını dile getirerek açıklamasına şöyle devam etti:
"Devletin yerli ilaç sanayini desteklemesi hem dışa bağımlılığı azaltacak, hem de ilaçta fiyat avantajı getirecektir. Hastalara eşdeğer ilacı çok iyi anlatmak gerekmektedir. Eşdeğer ilacın orijinal ilaçla aynı şey olduğunun, ülke ekonomisi için yerli ilacı seçmesi gerektiği anlatılmalıdır. Böylece bilinçli bir ulusal ilaç politikası oluşturabiliriz. Bunun için de eczacılara danışılarak oluşturulacak, ülke şartları gerçek anlamda göz önünde bulundurulacak, halk sağlığını en etkin şekilde koruyacak çizgileri net olarak ortaya konulacak ve bir an evvel uygulanacak doğru politikalara ihtiyaç duyulmaktadır."

FOTOĞRAFLI