Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) 30’uncu kuruluş yıldönümü ülkenin dört bir yanında düzenlenecek tören ve etkinliklerle kutlanacak.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye’den gelecek heyetler, Kıbrıs Türk halkının Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına ortak olacak. Kıbrıs Türk halkının liderleri Dr. Fazıl Küçük ile Rauf Raif Denktaş’ın anıt mezarlarında törenler da düzenlenecek. 15 Kasım törenlerinde Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı Solo Türk ekibi de gösteriler yapacak. 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Bayrak Radyo Televizyon Kurumu (BRTK) radyo ve televizyonundan yarın saat 12.00’de yapacağı konuşmayla başlanacak. Aynı saatte 21 pare top atışı yapılacak.

BAŞBAKAN YARDIMCISI ATALAY YARIN ADAYA GELİYOR

Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, 15 Kasım törenlerine katılmak için yarın saat 16.00’da adaya gelecek. Özel uçağı ile Ercan Havalimanı’na inecek Atalay, 15 Kasım Cuma günü saat 17.15’te adadan ayrılacak. Törenlere, TC Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri Mustafa İsen, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, anamuhalefet adına CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, TC Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Vakur Gökdenizler, TC Maliye Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı, Teknik Heyet Başkanı Genç Osman Yaraşlı da katılacak.

Özgürlük Mücadelesi Lideri Dr. Fazıl Küçük’ün Anıt Mezarı’nda yarın saat 15.00’te tören düzenlenecek. Protokol sırasına göre çelenklerin anıta sunulmasından sonra, saygı marşı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekilecek. Tören, Anıt Özel Defteri’nin imzalanmasıyla tamamlanacak.

DENKTAŞ’IN ANIT MEZARINDA TÖREN

KKTC’nin Kurucu Cumhurbaşkanı merhum Rauf Denktaş’ın anıt mezarında yarın saat 15.30’da tören düzenlenecek. Denktaş’ın anıt mezarındaki törende de protokol sırasına göre çelenkler sunulacak ve ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekilecek. Tören, Anıt Özel Defteri’nin imzalanmasıyla sona erecek.

Kutlamalar çerçevesinde 15 Kasım Cuma günü Lefkoşa’daki ilk tören Şehitler Anıtı’nda düzenlenecek. Tören saat 8.00’de başlayacak. Törende protokol sırasına göre çelenkler anıta sunulacak ve ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekilecek. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da saat 09.00’da Cumhurbaşkanlığı’nda tebrik kabul edecek.

ATATÜRK ANITI’NDAKİ TÖREN

Lefkoşa Atatürk Anıtı’ndaki 15 Kasım töreni saat 9.30’da başlayacak. Törende protokol sırasına göre çelenkler Anıt’a sunulacak. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesinin ardından Anıt Özel Defterinin imzalanmasıyla tören sona erecek.

Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’nda Resmi Geçit Töreni yapılacak. Tören saat 10.00’da Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun tören birliklerini denetlemesiyle başlayacak. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Türkiye Cumhuriyeti’ni temsilen bir yetkilinin yapacağı konuşmanın ardından, tören resmi geçitle sona erecek.

MAĞUSA’DAKİ TÖRENLER

Gazimağusa’daki kutlamalara saat 14.25’te Zafer Anıtı’nda başlanacak. Törene Polatpaşa Bulvarı’nda devam edilecek. Zafer Anıtı’ndaki tören protokol sırasına göre çelenklerin anıta konulmasıyla başlayacak. Törende, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile bayraklar göndere çekilecek. Polatpaşa Bulvarı’ndaki tören saat 14.55’te protokol sırasına göre çelenklerin anıta konulmasıyla başlayacak.

Gazimağusa Türk Maarif Koleji’nden bir öğretmen günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapacak. Gazimağusa Türk Maarif Koleji’nden bir öğrencinin şiir okuyacağı törende, 4’üncü Piyade Alay Komutanlığı’ndan da bir subay da günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapacak. Ardından tören geçişi gerçekleşecek.

GÜZELYURT’TA İKİ TÖREN DÜZENLENECEK

Güzelyurt’ta Atatürk Anıtı ve Müze önünde iki tören düzenlenecek. Atatürk Anıtı önündeki tören saat 14.15’te protokol sırasına göre çelenklerin anıta konulmasıyla başlayacak. Törende, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile bayraklar göndere çekilecek. Özel defterin imzalanmasının ardından tören sona erecek. Müze önündeki törende, tören birliklerinin ve halkın bayramı kutlanacak. Güzelyurt Kurtuluş Lisesi Müdür Muavin’in konuşmasının ardından Güzelyurt Kurtuluş Lisesi’nden bir öğrenci günle ilgili şiir okuyacak. Halk dansı gösterisinin ardından resmigeçit töreni yapılacak ve tören sona erecek.

GİRNE’DEKİ TÖRENLER

Girne’deki tören saat 13.30’da Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı (KTBK) Bando Konseri ile başlayacak. Konser, Girne Atatürk Anıtı’nda verilecek. Atatürk Anıtı’ndaki tören saat 14.00’te, protokol sırasına göre çelenklerin anıta konulmasıyla başlayacak. Törende, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile bayraklar göndere çekilecek. Anafartalar Lisesi öğrencileri günle ilgili şiir okuyacak, askeri bir personel tarafından günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapılacak. Resmi geçidin ardından saat 15.30’da Sola Türk gösterisi sunacak.

İskele Ecevit Meydanı’ndaki tören saat 15.00’te Atatürk Anıtı’na protokol sırasına göre Atatürk çelenklerin konulmasıyla başlanacak. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı ile bayraklar göndere çekilecek.

Tören birliklerinin ve halkın bayramı Kaymakam, Komutan ve Belediye Başkanı tarafından kutlanacak. İskele Kaymakamı günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapacak. Şehit İlker Karter İlkokulu, Bekirpaşa Lisesi ve İskele Ticaret Lisesi öğrenciler günle ilgili şiir okuyacak. Türk Silahlı Kuvvetleri 28’inci Mekanize Piyade Tümeni Hava Savunma Tabur Komutanlığı’ndan bir subay günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşMa yapacak. Tören, İskele Belediyesi Halk Dansları Topluluğu’nun folklor gösterisi, ardından da tören geçidi ile devam edecek. İskele Belediyesi tören bitişinden sonra İskele Belediye Gazinosu’nda kutlama kokteyli verecek.

15 Kasım Cumhuriyet Bayramı Akdoğan’da düzenlenen törenle de kutlanacak. Akdoğan’daki Atatürk Anıtı’ndaki tören, saat 8.45’te başlayacak. Mehmetçik’deki tören Ecevit Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önünde, saat 9.30’da yapılacak. Kutlamalar çerçevesinde Lefke’de 2 tören düzenlenecek. İlk tören Lefke Şehitliği önünde düzenlenecek, tören saat 9.45’te başlayacak. İkinci tören ise Atatürk Anıtı önünde yapılacak. Tören, saat 10.00’da başlayacak.

GEÇİTKALE VE BOĞAZİÇİ ŞEHİTLERİ ANILACAK

Geçitkale’de de 15 Kasım Cumhuriyet Bayramı için tören düzenlenecek. Geçitkale Atatürk Büstü önündeki tören saat 9.00’da başlayacak. 15 Kasım 1967’de Geçitkale ve Boğaziçi direnişlerinde şehit edilen mücahitler ve mücahidiler Geçitkale’de düzenlenecek törenle anılacak. Geçitkale Şehitler Anıtı’ndaki tören saat 9.30’da başlayacak. Tören şehitliğin ziyareti ile son bulacak.

HTL ÖĞRENCİLERİ SAYGI YÜRÜŞÜ YAPACAK

Haydarpaşa Ticaret Lisesi (HTL) kız izci ekibi Liderleri Feray Asal ve Müdür Muavini Özlem Deveci gözetiminde geçen yıl “Kurucu Cumhurbaşkanı’na Saygı Yürüyüşü”nün” ikincisini gerçekleştirecek. Saat 19.00’da KKTC Meclisi önünden başlayacak yürüyüş, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın kabrinde sona erecek.

Posta Dairesi Müdürlüğü, KKTC’nin 30’uncu Kuruluş Yıldönümü nedeniyle yarın Lefkoşa, Gazimağusa, Girne, Güzelyurt ve İskele posta merkezlerinde gelen ve giden gönderilerin ön yüzüne kaşe tatbik edecek.

KÜLTÜREL VE SPORTİF ETKİNLİK PROGRAMI

Yarın, Atletizm Federasyonu’nun “Cumhuriyet Yol Koşusu” Lefkoşa Atatürk Stadyumu’nda saat 10.00’da yapılacak. 15 Kasım Cuma günü, Solo Türk ekibinin ilk gösterisi saat 11.15’te Dr. Fazıl Küçük Bulvarı’nda yapılacak. Cengiz Topel Anıtı’nda ise saat 11.25’te saygı uçuşu yapılacak. Solo Türk ekibi Saat 15.30’da Girne Atatürk Anıtı’nda da gösteri yapacak. KTBK Bölge Bando Komutanlığı Girne Atatürk Anıtı’nda saat 13.30’da konser verecek. Güvenlik Kuvvetleri Bandosu Lefkoşa’nın Dereboyu’nda saat 19.00’da konser verecek.

16 Kasım Cumartesi günü, Bisiklet Federasyonu’nun düzenlediği “Cumhuriyet Yarışı” saat 09.00’da başlayacak. Esentepe - Karaağaç anayolu üzerindeki petrol istasyonu ile Karaağaç köyü içerisinden başlayacak yarış, Alevkayası’nda sona erecek. Masa Tenisi Federasyonu’nun düzenlediği “Cumhuriyet Kupası Ferdi Büyük Erkek ve Bayan Müsabakaları” saat 10.00’da federasyon binasında gerçekleşecek. Tenis Federasyonu’nun düzenlediği “Cumhuriyet Kupası Tenis Müsabakaları” ise saat 10.00’da Lefkoşa Atatürk Spor Kompleksi tenis kortlarında yapılacak. Kuzey Kıbrıs Klasik ve Spor Otomobil Kulübü’nün düzenlediği “Klasik Otomobiller Slalom yarışı” 14.30’da Zet Karting’de yer alacak. Okçuluk Federasyonu’nun “Cumhuriyet Yarışmaları” saat 18.00’de Başaran Spor Salonu’nda yapılacak.

17 Kasım Pazar günü, Kıbrıs Klasik ve Spor Otomobil Kulübü’nün düzenleyeceği “III. Cumhuriyet Klasik Otomobil Rallisi” Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber ve Dışişleri Bakanı Özdil Nami tarafından saat 10.00’da Dışişleri Bakanlığı önünden başlatılacak. Tenis Federasyonu’nun düzenlediği “Cumhuriyet Kupası Tenis Müsabakaları Lefkoşa Atatürk Spor Kompleksi Tenis Kortları’nda saat 10.00’da başlayacak. Taek-Won-Do Karate- Aikido-Kurashi-Wushu Federasyonu’nun düzenlediği “Cumhuriyet Kupası Taekwondo, Karate, Budu Müsabakaları saat 10.00’da Girne’de Avrasya Taekwondo Merkezi’nde yapılacak. Kuzey Kıbrıs Klasik ve Spor Otomobil Kulübü’nün düzenleyeceği “3. Cumhuriyet Klasik Otomobil Rallisi Töreni saat 13.00’de Onar Village’de yapılacak. Dereceye girenlere ödüllerini Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu verecek.

18 Kasım Pazartesi günü, Gençlik Dairesi’nin düzenleyeceği, Çağdaş Müzik Derneği Türk Sanat Müziği Korosu’nun vereceği “Safalar Getirdiniz” adlı Cumhuriyet Konseri saat 20.00’de Lefkoşa AKM’de olacak. Konsere Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da katılacak.

22 Kasım Cuma günü, Gençlik Dairesi’nin “5. Cumhuriyet Halk Dansları Şöleni” Atatürk Kapalı Spor Salonu’nda saat 19.30’da gerçekleşecek. Atıcılık Federasyonu “Cumhuriyet Kupası” müsabakaları Gönyeli’de Özer Boyacı Trap Skeet Poligonu’nda saat 9.00’da yapılacak. Olimpik Havalı Silahlar atışı Lefkoşa’daki Atatürk Poligonu’nda saat 9.00’da olacak.

23 Kasım Cumartesi günü, Gençlik Dairesi’nin “5. Cumhuriyet Halk Dansları Şöleni” Lefkoşa Atatürk Kapalı Spor Salonu’nda saat 19.00’da yapılacak. Atıcılık Federasyonu “Cumhuriyet Kupası Müsabakaları” Olimpik Trap Skeet Gönyeli Özer Boyacı Trap Skeet Poligonu’nda saat 9.00’da olacak. Keskin Nişancı atışları Taşkent Atış Alanı’nda saat 9.00’da başlayacak. Olimpik Havalı silahlar yarışması Lefkoşa Atatürk Poligonu’nda saat 9.00’da yapılacak.

24 Kasım Pazar günü, Triatlon Federasyonu’nun “Cumhuriyet Müsabakaları” Ercan-Balıkesir Parkuru’nda saat 10.00 yapılacak.