Bartın Barosu Başkanı Ferhat Parlatır, dizilerde yer alan avukat karakterlerinin mesleklerinin itibarına darbe vurduğunu söyledi.
Bartın Barosu Başkanı Av. Ferhat Parlatır, dizilerde avukatlık mesleği ile ilgili yer alan senaryoların mesleklerinin saygınlığını aşağıya çektiğini savundu. 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle mesleklerinde yaşadıkları sorunlarla ilgili değerlendirmede bulunan Parlatır şöyle konuştu:
"Savunmanın hakkı söz konusu olduğunda serbest bir meslek anlayışı ile karşılaşması ancak sorumluluğu durumunda kamu görevlisi olduğu şeklindeki yanlış bakış açısı uygulamada birçok sorunları gündeme getirmektedir. Örnek vermek gerekirse vatandaşın avukattan aldığı hukuki yardım karşılığının lüks ihtiyaçmışçasına değerlendirilip avukatlık hizmetlerindeki KDV’nin yüzde 18 oranının aşağı seviyelere çekilmemesi, mantar gibi çoğalan hukuk fakültelerinin akademik açıdan yeterli olmayanlarının öğretim hayatına halen devam etmeleri, her hukuk mezununun süre doldurmaya esas stajından sonra hiçbir sınava tabi olmaksızın avukat olması ve sayının yığılma halinde olduğunu bilmesi ve öngörmesi gerekenlerin iyi avukatla kötü avukatı piyasa ayıklar şeklindeki hatalı planlamaların avukatlık mesleğinde dejenerasyona yol açabileceğinin düşünülmemesi, ülkede avukat enflasyonu sonucu işçi işveren avukat ayrımının kanunen olmasa da fiilen maalesef oluşması; bir avukat yanında ücret karşılığında çalışan avukat ne yazık ki asgari ücret seviyelerinde ücretle çalışmak zorunda kalması; televizyonlarda yayınlanan yerli dizi senaryoların da avukat değersiz, itibarsız gösterilmeye çalışılması; artık bizler için büyük sorunlar teşkil etmektedir. Misal bildiğiniz repliklerden belirtmek gerekirse kötü karakter oyuncusunun ‘biz burada neden bekliyoruz avukat işim gücüm var benim’ der demez sözde avukat rolündeki oyuncunun emir eri gibi yetişmesi avukatlık mesleği ile ilgisi bulunmayan davranışları; söz konusu doktor olunca ise ‘kızım yaşayacak mı doktor bey’ şeklinde söyleme doktor Allah’tan ümit kesilmez replikleri defalarca işlenerek halkın bilincinde yanlış algı yaratılmaya çalışılmaktadır. Ayrıca CMK uyarınca görevlendirilen müdafilerin ücretinin avukatlık asgari ücret tarifesinin çok altında bir rakamdan oluşması; tüm baroların ortak talebi olan avukatlara yeşil pasaport talebinin karşılanmamış olması güncel bazı sorunlarımızdandır. Adaletin olmadığı düzende; bir ülkede avukatlara da gerek yoktur. Avukatın olmadığı yerde de adalet yoktur. Bir yanı dinlemeden karar veren, doğru karar vermiş olsa bile adaletsizlik etmiş sayılır."