Dersim askeri harekatı sırasında Hozat ilçesinde Canan ve Baran ailelerine mensup 24 kişinin katledildiği yerde yapılan kazı çalışmasının sona ermesinin ardından ailenin avukatı Cihan Söylemez, Kocaeli Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ümit Biçer ve katledilen Baran ailesinin ferdi olan Suat Baran Baro binasında basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda konuşan avukat Cihan Söylemez, kazılarda bir kısmı çocuklara ait kafataslarına rastlandığını belirterek, parçalanmış insan kafataslarının söz konusu olduğunu söyledi. Kesin sayının rapor sonucunda belli olacağını belirten Söylemez, "Aileden DNA örnekleri alındı. Kemikler toplanıp delil tespit poşetlerine konarak İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. Bunun sonucunu bekleyeceğiz. Ölüm sebepleri, ölüm tarihleri, yaş ve cinsiyetleri tespit edilecek. Yine bu şahısların yakılarak öldürüldükleri iddiası nedeniyle de topraktan numune alınarak gönderildi" dedi.
Dava neticesinde 77 yıl sonra ilk defa Dersim katliamıyla ilgili olay yeri kriminal incelemesinin yapıldığını kaydeden Söylemez, "Bunun sonuçlarını bekleyeceğiz. Rapor geldiği zaman kamuoyuyla paylaşacağız. Bu olaya ilişkin Türk makamlarını da yüzleşmeye davet ediyoruz. Bu politik bir olay değil bir insanlık davasıdır. İnsanlığa karşı bir eylem söz konusu. Hep birlikte bu olayın üzerine gidilmesi gerekiyor. Ancak ailenin mağduriyeti böyle giderilmiş olur. Dersim’de bunun dışında da toplu mezarlar bulunmaktadır. Bu davanın bu toplu mezarların da açılması için örnek olacağını düşünüyoruz. Bunun takipçisi olacağız" diye konuştu.
Kazı çalışmalarına ilişkin bilgi veren Kocaeli Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ümit Biçer, bu tür durumlarda sadece mağdurların acılarıyla yüzleştiğini dile getirerek, "Belki de Dersim katliamıyla ilgili önemli bir adım atılıyor. Bu süreçte yürütülen hukuk mücadelesi, ailenin çabası oldukça kıymetli. Bu süreç başladığı zaman özellikle Hozat Cumhuriyet Savcılığı baştan itibaren sürecin nasıl ilerlemesi gerektiği konusunda ailelerle ve bizlerle temas halinde oldu. Buradaki sürecin uluslararası standartlarda yürümesi, uluslararası kurallara uygun devam etmesi için neler yapılabileceğini sordu. Bunun sadece teknik bir mesele yalnızca toprağın belli şekilde bölünerek, ızgaralanarak, her şeyin kayıt altına alınmasının yetmeyeceğini söyledik. Çünkü yüzleşmek için Minnesota Otopsi Protokolü’nün uygun bur şekilde işletilmesi için bağımsız uzmanların gözetiminde çalışmaların yürütülmesi gerektiğini söyledik. Bu mesele toprak kazma meselesi değil, insanlara ulaşma, insanların acılarına, neden öldürüldüklerini ortaya çıkarmak, bulunabilirse sorumlularını cezalandırılması süreci demiştik" şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Biçer, yapılan çalışmaların Minnesota Otopsi Protokolü’ne uygun ve profesyonelce yapıldığını kaydederek, "Orada hiçbir insan parçasının kalmaması için çok yoğun çaba gösterilmiştir. Baştan itibaren cenazelere hürmet edilmesi konusunda cenazelerle ilgili gazetelere fotoğraf şeklinde yansımaması konusunda hassasiyet gösterilmiştir" ifadelerini kullandı.
Baran ailesinin ferdi olan Suat Baran ise kendilerinin hukuk mücadelesinin diğer toplu mezarlar için de vesile olmasını dileyerek, olayın faillerine karşı kin ve düşmanlı içinde olmadıklarını söyledi.