Gençlik ve Spor Bakanlığı Yüksek Öğrenim Kredi Yurtlar Kurumu tarafından organize edilen "Kuruluştan Çanakkale’ye Tarih ve Medeniyet Gezisi" projesi kapsamında 20 bölgeden yaklaşık bin öğrenci Bilecik Şeyh Edebali Türbesini ziyaret etti.
"Kuruluştan Çanakkale’ye Tarih ve Medeniyet Gezisi" projesi kapsamında 20 bölgeden yaklaşık bin öğrencinin Bilecik gezisi bugün Söğüt ilçesindeki Ertuğrulgazi Türbesi’ne ziyaretleri ile başladı. Osmanlı Devleti’nin ilk imam-hatibi ve ilk kadısı olan Dursun Fakih Türbesini ziyaret eden öğrenciler, ardından Şeyh Edebali Türbesi’ne geldiler. Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin kayınpederi olan Şeyh Edebali Hazretleri’nin türbesini de gezen öğrenciler bol bol fotoğraf çektirdiler. Bilecik Belediyesi çalışanı Arkeolog Umut Özdemir gruba eşlik ederek, Bilecik’i ve tarihini anlattı.
“TARİH VE MEDENİYET KOKAN BİR ŞEHİR”
Yapılan proje hakkında bilgi veren Kredi Yurtlar Kurumu Eğitim Dairesi Başkanı Dr. Mahmut Zengin, Bilecik’e daha önceden geldiğini ve tarih ve medeniyet kokan bir şehir olduğunu belirtti. Zengin, “Söğüt ve Bilecik, bizim tarihimizde önemli yer işgal eden mekanlar. Osmanlı’nın kurulduğu topraklar. Onun için Bilecik bizim gönlümüzde ayrı bir yere sahip tabii ki. Bu bilinçle biz gençlerimizin de bu topraklara gelmesini, buradaki tarihi ve medeniyeti birebir yaşamaları noktasında fırsatlar oluşturuyoruz. Onları da bu topraklara getirmiş oluyoruz bu tür projelerle tabii ki. Burada tabii mekansal şeyler var. Biz aslında daha çok insanla buraya gelmek istiyoruz, daha çok üniversite genciyle bizim medeniyetimizin önemli köşe taşı olan bu tür mekanları ziyaret etmek istiyoruz ama fiziki koşullar buna her zaman müsaade etmiyor. Ama bundan sonraki projelerimizde gruplar halinde Bilecik, Söğüt, Bursa, Çanakkale gibi bu güzergahta çok farklı projeler gerçekleştireceğiz” dedi.
“BİLECİK ÇOK ÖNEMLİ BİR EV SAHİPLİĞİ YAPTI”
Arkeolog Umut Özdemir ise, Gençlik ve Spor Bakanlığı Yüksek Öğrenim Kredi Yurtlar Kurumu tarafından "Kuruluştan Çanakkale’ye Tarih ve Medeniyet Gezisi" projesi kapsamında bugün Bilecik’in çok önemli bir ev sahipliği yaptığını belirtti. Özdemir, yaklaşık 500 kız ve 500 erkek olmak üzere bin öğrenciyi ağırladıklarını belirterek, "İlk etapta Söğüt’te ziyaretlerine başladılar. Ertuğrulgazi Türbesini ziyaret ettiler, orada bulunan birçok mimari yapı hakkında bilgiler aktarıldı arkadaşlara. Daha sonra ikinci etapta Şeyh Edebali Türbesi’ne geldi misafirlerimiz. Burada Şeyh Edebali Türbesini ziyaret ettiler ve bilgiler aktardık. Tarihi Orhangazi Camii’ni ziyaret eden gruba Orhangazi Camii hakkında da bilgiler aktardık. Erzurum’dan, Sivas’tan, İstanbul’dan, İzmir’den, Ankara’dan ülkemizin birçok noktasından bölge müdürlüğü çatısı altında öğrencilerimizi Bilecik’te ağırlamanın mutluluğunu yaşadık" diye konuştu.
Öğrenciler, türbe etrafında bulunan esnaflardan Bilecik ve Şeyh Edebali Hazretleri hakkında tanıtıcı bol bol hediyeler alarak, hatıra fotoğrafı çektirmesinin ardından Bilecik gezisini tamamladılar.