Ordu Ticaret Borsası Proje Ofisi tarafından Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığına sunulan "Fındık Üretiminde Geleneksel ve Modern Yöntemlerin İncelenmesi (Examination of Traditional and Modern Applications in Hazelnut Production) Projesi" kapsamında Ordu’dan bir heyet İspanya’da fındık tarımını inceledi.

ERASMUS programı kapsamında hazırlanan projenin İspanya ayağında incelemelerde bulunmak üzere proje ortakları olan Ordu Valiliği, Ordu Ticaret Borsası, Ordu Üniversitesi ve Altınordu Ziraat Odası ve İtalya’dan TUSCİA Üniversitesi kurum temsilcileri ve çiftçilerden oluşan bir heyet İspanya’da fındık tarımının yapıldığı Katalonya bölgesinde incelemelerde bulundu.

İspanya’da fındık tarımı, üretimi ve ticaretine ilişkin tüm aşamaların incelenmesini kapsayan gezide, Katalonya bölgesinin Terragona ve Girona şehirlerinde yer alan üretici birlikleri ziyaret edildi. Ayrıca program kapsamında Katalonya Tarımsal Gıda Örgütünün (IRTA) ev sahipliğinde bir çalıştay gerçekleştirildi.

Projenin amacı

Mesleki eğitim ve öğretim için stratejik ortaklık kapsamında hazırlanan bu projede kalite ve verimi artırmak amacıyla çiftçilerin mesleki kapasitelerinin uluslararası boyutta yeni teknolojilerin ve iyi uygulama örneklerinin paylaşımı ile geliştirilmesine odaklanıldı. Proje ile birlikte, Türkiye, İtalya ve İspanya arasında stratejik bir işbirliği oluşturulurken, yapılan çalışmaların uluslararası boyuta taşınması ve iyi uygulamaların, teknoloji ve etkili tarımsal üretim mekanizmalarının çiftçilere indirgenerek paylaşımı sağlanacak. Proje sonunda akademisyenlerin desteği ile sektöre yenilikçi yaklaşımlar içeren ve sektörü bir bütün olarak değerlendiren 4 dilde tercüme edilen bir kitap ve beş dönüm arazi üzerine tesis edilen örnek bir bahçe oluşturulacak.