"Fırat Kalkanı harekatı ile açtığımız alanı şimdi de İdlib'in güvenliğini sağlamaya yönelik yeni bir adımla daha ileri taşıma gayretindeyiz. Bugün İdlib'de ciddi bir harekat var ve bu devam edecek."

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, "Henüz TSK İdlib'de değil, ÖSO orada" dedi.

Erdoğan, "Bir süredir teşkilatlarımızda ve belediyelerimizde yenilenme ihtiyacını söyledim, söylüyorum. Belediyelerde benzer adımları atmanın hazırlığı içindeyiz. Bu milletimizin talebidir. Bu yenilenme sürecini kendi irademizle gerçekleştirmek mecburiyetindeyiz. Eğer bunu biz kendimiz yapmazsak milletimiz sandıkta yapar" ifadelerini kullandı.

AK Parti’nin afyonkarahisar'da yapılan İstişare Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: 

3,5 yıl aradan sonra bizi bu kampta buluşturan Rabbime şükürler olsun. Ülke olarak çok ciddi imtihanlardan geçtik. Bu toplantı vesilesiyle nereden geldiğimizi ve nereye gittiğimizi hep birlikte değerlendireceğiz. İlk yola çıktığımız günden bugüne kadar Ak Parti’ye gönül vermiş, millete hizmet etmiş tüm kardeşlerime teşekkür ediyorum.

Partimizin iktidara gelişinden bu yana Türkiye'nin kat ettiği mesafeyi Cumhuriyet tarihi ile mukayese ettiğimizde orataya çıkan tablo partimizin karnesidir. Bizlerin de bu tabloyu hatırlaması ve hedeflerimizin çıtasını yükseltmemiz gerekiyor. 

HER FIRSATTA HATIRLATACAĞIM

Kendi arkadaşalarımızın arasında bile bu refromların farkında olmayanlar var. Şahsım da dahil olmak üzere. Her fırsatta bu hatırlatmaları yapmayı sürdüreceğim. Milletimize her fırsatta bu hatırlatmaları ezberden ifade etmenizi istiyorum. 

Milli Takımımız dün akşam mağlup oldu. Üzüntülüyüz. Ama 3-0'a rağmen Eskişehir seyircisinin sonuna kadar Milli Takımıza sahip çıkmasını sonuna kadar alkışlıyorum.

'HOŞGELDİN' DEMEYECEĞİZ

Anamuhalefet de dahil olmak üzere silahlı insansız hava araçlarını konuşuyor. 'Piknik yapmaya gittiler' diyor. O dağlarda bunların inine dahi gireceğiz. Bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz. İçeride ve dışarıda ülkemize kim tehdit oluşturuyorsa 'Hoşgeldin' demeyeceğiz. Yerinde bastıracağız. Bunun adımları attık, atıyoruz.

BİZ ESERLERİMİZLE KONUŞUYORUZ

İnsanlar sandık başına gittiklerinde geçmişte aldıkları hizmetler kadar gelecekte kendilerine vaad edilenlere de bakarlar. Biz eserlerimizle konuşuyoruz. Birileri de kurusıkı atmak suretiyle konuşuyor. Yaptıklarımızı anlatmakla yetinmeyeceğiz. Yapacaklarımızı da ifade edeceğiz. Bizim için Kanal istanbul çok önemli. Süveyş, Panama kanalı nasıl anılıyorsa biz de kanal istanbul ile dünyaya yeni bir marka olarak ses vereceğiz. Bunun da adımını çok kısa zamanda atacağız. 

BU MİLLETİMİZİN TALEBİDİR

Biz milletimize her alanda hep yeni şeyler söyledik. Maziden atiye kurduğumuz köprünün kilit taşı değişim konusundaki kararlılığımızdır. Bu gerçekten hareketle bir süredir teşkilatlarımızda ve belediyelerimizde yenilenme ihtiyacını söyledim, söylüyorum. Belediyelerde şimdiden benzer adımları atmanın hazırlığı içindeyiz. Bu milletimizin talebidir. Değişim ihtiyacını kendi irademizle gerçekleştirmek mecburiyetindeyiz. Bunu kendimiz yapmazsak sandıkta milletimiz yapar.  

" YENİLENME İHTİYACINI SÖYLEDİM"

Maziden atiye kurduğumuz köprünün kilit taşı değişim konusundaki kararlılığımızdır. Bu gerçekten hareketle bir süredir teşkilatlarımızda ve belediyelerimizde yenilenme ihtiyacını söyledim, söylüyorum. Belediyelerde benzer adımları atmanın hazırlığı içindeyiz. Bu milletimizin talebidir. Bu yenilenme sürecini kendi irademizle gerçekleştirmek mecburiyetindeyiz. Eğer bunu biz kendimiz yapmazsak milletimiz sandıkta yapar. Biz asla böyle bir yanlışa düşmeyeceğiz. Milletimiz bize 7 Haziran'da çok net mesajlar verdi. Ziyaret ettiğim tüm illerde bu gerçeği tüm çıplaklığıyla görüyoruz. Altını çiziyorum: Milletle zıtlaşma olmaz, hele kavga hiç olmaz. Milletimizin 15 Temmuz'da desteği olmasaydı biz bugün yoktuk.

"MUTABAKATLA GEREĞİ YAPILACAK KİMSE ALINMASIN"

Değişim demek asla geçmişler bağları tümüyle koparmak değildir, kadroları tümüyle tasfiye etmek değildir. Daha büyük hedefler demek devam eden çalışmaları aksatmak demek değildir. Bu kavramlar bizim için birikimimizden aldığımız güçle geleceğe hazırlanma iradesini ortaya koymak demektir. Bunun için teşkilatlarımızın bir kısmının yenilenmesi gerekiyorsa, belediye başkanlarımızın bir süre dinlenmesi ya da başka görevlerde değerlendirilmesi mutabakatla gereğini yapacağız. Bundan kimsenin alınmaması gerekir.

"BÖL PARÇALA YÖNET HATTA YUT.. BU ANLAYIŞI BOZACAĞIZ"

Türkiye'yi 15 yılda 3 kat büyütme başarısını gösteren partimiz elbette bu değişimi de başaracaktır. Partimizi ne için kurduğumuzu, ülkemizi ve milletimizi nereye ulaştırmayı hedeflediğimizi unutmayalım. Gerisi kolay, bu millete layık olan kadro burada. Biz bu millete efendi olmaya değil hizmetkar olmaya geldik. Dünya değişirken Türkiye'nin yerinde kalmasını beklemek ne kadar yanlışsa Türkiye değişirken AK Parti'nin de aynı yerde kalmasını beklemek o kadar yanlıştır. Unutmayın çetin yollar yorgun bedenlerle aşılamaz. Öylesine büyük saldırılara maruz kalıyoruz ki savunmada kalamayız. Darbecilerle, lobicilerle nasıl çatışa çatışa ülkemize çağ atlattıysak bugün de aynısını yapmaya devam edeceğiz. Bölgemizde uygulanmaya çalışılan ve ülkemizin dahil edildiği gayet açık olan böl parçala yönet hatta yut... Bu anlayışı bozacağız.

KUZEY IRAK’TAKİ REFERANDUM

Siyonizm planlarını bozacağız. İsrail'den başka destek alamayan IKBY'nin akıbetini göreceğiz. Ben bunu sebep neden ilişkisi olarak görüyorum. Sebebi belli ama netice ortada yok. Aslolan netice çıkarabilecek misin. Açık ve net söylüyorum: Yapacağın tek iş var, başladığın noktaya geri döneceksin. Yalnızlığa mahkum olacaksın ve elindeki imkanları da kaybedeceksin.

BİZ RABİA'MIZI UNUTMAYACAĞIZ

Gücünü yitiren milletler sadece özgürlüklerini kaybetmiyor, haysiyetlerini de kaybediyor. AK Parti'nin yol haritasının çerçevesi belli, Rabia'mız. Birileri anlayamayabilir ama biz Rabia'mızı unutmayacağız. Biz 80 milyon tek millet anlayışı ile bu yolda yürüyoruz. Birileri bize milliyetçilik yapıyorsunuz diyor. Tek devlet demek, Tek millet demek, Tek bayrak, tek vatan milliyetçilik demekse biz milliyetçiyiz. Rabia'mız bu bizim. Milli ve yerli projelerle biz hayata sarıldık. 2053'te ne var? Fatih var, 2071'de Alparslan var, Malazgirt var. Bu bir asil ecdad ruhudur. Biz bu ruhu sahiplendik. Biz o günleri görmeyeceğiz ve torunlarımız o günleri görsün ve dedelerimiz bize ne bıraktı desin.

İHANET ETMEYENLERİN YENİDEN DEĞERLENDİRİLMESİ MÜMKÜN

Sandıkla gelen elbette sandıkla gider. Ama o sandığa kadar olan süreci de kimse göz ardı edemez. Siyasi geleneğimizde ihanet etmediği süreci yeniden değerlendirme kapısı açıktır. Her şeyi milletimizin gözü önünde konuşuyoruz. Elbette kapalı kapılar ardında yapmamız gereken istişarelerimiz var ama AK Parti sadece kulislerin partisi demek değildir. AK Parti her şeyden önce milletimizin partisidir.

BUGÜN İDLİB'DE CİDDİ BİR HAREKAT VAR

Fırat Kalkanı harekatı ile açtığımız alanı şimdi de İdlib'in güvenliğini sağlamaya yönelik yeni bir adımla daha ileri taşıma gayretindeyiz.  Bugün İdlib'de ciddi bir harekat var ve bu devam edecek. Savaştan kaçan İdlib'e gelen kardeşlerimize elimizi uzatmak zorundayız. Suriye sınırlarımız boyunca terör koridoru oluşturulmasına asla izin vermeyeceğiz. İdlib operasyonu ardından yeni inisiyatifler alacağız. Tedbirlerimizi almak zorundayız. Şu anda güneyimizdeki bu gelişmeleri kontrol altında tutmak zorundayız.

Şu anda Kuzey Irak, talimat aldıkları yerler onlara kredi musluğu açmadı. Şimdi gelinen nokta düşündürücüdür. Bazı haberler gönderip duruyorlar, hayır başladığınız yere döneceksiniz. 1960'ların başında nüfusunun yüzde 80'inin Türkmenlerden oluşan Kerkük'ü böyle bir girişim içine sokmak niyeti gösteriyor. Böyle bir fitne ateşini kim yakar? Cevabı görmek için referandum gecesi hangi ülkenin bayraklarının sallandığına bakmanız yeterli. Arkalarında kimlerin olduğunu görmek bize yeter! El atına binen tez iner.

TÜRK ASKERİ İDLİB'E GİRDİ Mİ?

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, "Fırat kalkanı bitti. Bunun da adı açıklanır. Şu anda Özgür Suriye Ordusu yürütüyor. Henüz askerimiz orada değil" dedi. Erdoğan, olası göç ile ilgili soruya da "Her türlü hazırlığımız var" yanıtını verdi.