Rektörlükte geride bıraktığı 4 yılını ’çıraklık dönemi’ olarak değerlendiren Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, yeni dönemde de görevine devam etmesi halinde üniversiteye ’ustalık dönemi’ hizmetlerini sunmak istediğini söyledi.
21 yıldır Amasya’da yaşadığı için ‘Amasyalı’ gibi olduğunu anlatan 42 yaşındaki Prof. Dr. Metin Orbay, “Çıraklık bitti, sıra ustalık zamanında” dedi.
20 Nisan’a düzenlenecek rektörlük seçimleri dolayısıyla şehirdeki gazeteleri ziyaret eden Prof. Dr. Orbay, “Değerli çalışma arkadaşlarımın geniş katılımı, teşvik ve destekleri ile kısa vadede 2015-2019 dönemi stratejik planımızda ortaya koyduğumuz hedeflere ulaşmak, orta ve uzun vadede ise ‘Marka üniversite’ oluşturmak için rektörlük görevine yeniden talip olduğumu açıklamak istiyorum” diye konuştu.
“Görevimiz sürecinde özlük haklarını savunmanın ve hakça uygulamanın,olaylara ve kişilere karşı ön yargısız yaklaşmanın, farklılıkları zenginlik görmenin, hoşgörü ve şeffaflığın, yeniliklere ve değişime açık olmanın akademik hayatın vazgeçilmez temel ilkeleri olduğuna inanarak, bu yönde taviz vermeden çalışmayı ilke edindik. Bu konularda üniversitemiz son dört yıl içerisinde çok önemli mesafeler kaydetti” diyen Rektör Orbay, “Amasya Üniversitesi olarak geçmişte neredeydik? Şimdi neredeyiz? sorularına cevap aradığımızda çok önemli mesafeler aldığımızı görüyoruz. ‘Hep birlikte daha ileriye’ sloganı ile sürdürdüğümüz bilimsel, kültürel, sosyal, sportif faaliyetler, ulusal ve uluslararası akademik değerlendirme sistemleri raporlarına üniversitemiz adına çok olumlu yansıdı. Örneğin, önemli uluslararası değerlendirme sistemlerinden olan Webometric verilerine göre, dünyadaki yirmi binin üzerindeki üniversite arasında 2012 yılında 11 bin 58. sırada yer alan üniversitemizin, 2015 yılının ilk değerlendirme raporunda 6 bin 827. sıraya yükseldiği rapor edildi. Diğer taraftan, ulusal düzeyde yükseköğretim kurumlarının akademik performanslarını bilimsel metotlar geliştirerek kamuoyu ile paylaşan URAP 2014 yılı sıralamasında ise üniversitemiz, 2000 yılından sonra kurulan üniversiteler kategorisinde 2011 yılında 39. sırada yer alırken, 2014 yılı son raporunda ise 14 basamak yukarı çıkarak 25. sıraya yükseldi. Ayrıca, vakıf ve devlet üniversitelerinin tamamını kapsayan tüm sıralamada ise 2011 yılında 109. sırada yer alan Üniversitemiz 2014 yılı raporunda 16 basamak yukarı çıkarak 93. sıraya yükseldi. Bu bilimsel raporlamalar, yıl boyunca ulusal ve uluslararası düzeyde pek çok bilimsel, kültürel, sosyal, sportif faaliyetleri iç ve dış tüm paydaşlarımızın destekleriyle hayata geçirmiş olmamız ile doğrudan ilişkilidir” şeklinde konuştu.
Devlet büyüklerinin ve paydaşlarının Amasya Üniversitesi’nin fiziksel ve zihinsel anlamda kentle bütünleşme noktasında gösterdiği başarının dikkate değer bulunduğuna dair beyanatlarını büyük bir memnuniyetle takip ettiklerini hatırlatan Orbay, “Kısacası, hafızalardaki ‘Ulaşılamaz üniversite’ imajı yıkılmış, yerine ‘Bizim Üniversitemiz’ kavramı yerleşmiştir. Şimdiden seçim sonuçlarının hayırlı olmasını temenni ediyor, değerli meslektaşlarıma ve aziz Amasyalılara en içten sevgi ve saygılarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.