Edip TEKİN / BURSA, ()– ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Türkiye’de 7 milyon yapının riskli olduğunu söyledi. Kentsel dönüşümdeki rant eleştirilerine de yanıt veren Güllüce, “Şimdi kocası emekli veya vefat etmiş Hatice ablanın bir evi var. Binası eski ve yıkılmak üzere. Belediye başkanımız da orasını kentsel dönüşüm alanına sokmuş, binasını yıkmış ve ona yeni bir daire verilmiş. Yav buna rantsal dönüşüm diyorsan varsın Hatice abla rant kazanmış olsun” dedi.
İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği (İMSİAD) üyeleriyle bir araya gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce açılış konuşmasında Muharrem ayının Müslümanlar için önemine değindi. Müslümanların içinde bulunduğu durumu anlatan Güllüce, “10 Muharrem bizim için kutsal bir gündür. Ama böyle bir günde Türkiye’de problemlerimiz var, Güneydoğu’da problemlerimiz var. Suriye’de Müslümanlar hayvanlar gibi boğulup ölüyorlar” dedi. 
Türkiye’de birçok şeyin değiştiğini hatırlatan Güllüce, herkesin bir mantalite sorunu olduğuna dikkat çekti. Zihinsel bir değişime ihtiyaç olduğunu söyleyen Güllüce, “En tepemizden en aşağısına kadar bu zihinsel değişikliğin yapılması lazım. Aslında bu değişimi yaptık biz. Ancak bu değişimi yapmış olmanın da şimdi sancısını çekiyoruz. Değişiklik yaptıkça gelişiyorsunuz, geliştikçe de düşmanlarınızın size karşı operasyonları artıyor” ifadelerini kullandı. 
Deprem konusunda Türkiye’nin gerçeklerini hatırlatan Güllüce, “Allah bu ülkeye bir daha yaşatmasın. Eğer İstanbul’da Japonların ve diğer bilim adamlarının depremle ilgili söyledikleri tahakkuk ederse, biz de geç kalmış olursak Allah muhafaza Türkiye’nin egemenliği ile ilgili sorunlarla muhatap oluruz. Bu kadar büyük bir yara açar. Onun için depremi dikkate almamız lazım” diye konuştu. 
Önceki yıllarda İstanbul’un 2'nci Derece deprem bölgesi ilan edildiğine dikkat çeken Güllüce, “O günkü teknik elemanlar, üniversiteler ve mühendisler böyle karar vermişler. Sonra ona göre mühendislik hesapları yapılmış. Deprem hesapları ona göre yapılmış. Şu anda statik hesapları yapılmış düzgün yapılmış binalar bile 1'inci erece deprem statiğini kurtarmıyor. Kaçak yapılmış, imarsız, mimarsız yapılanları kastetmiyorum. Hesabı kitabı yapılmış binaların bile bir kısmı kurtarmıyor. Bunun için kentsel dönüşüm meselesini bir an önce hayata geçirmemiz lazım” dedi. 
“BİR GARİP TÜRKİYE’DE YAŞIYORUZ” 
Kentsel dönüşümü rantsal dönüşüm olarak görenleri eleştiren Güllüce, “Bir garip Türkiye’de yaşıyoruz. Bir garip insanlarla muhatabız. Şimdi kocası emekli veya vefat etmiş Hatice ablanın bir evi var. Binası eski ve yıkılmak üzere. Belediye başkanımız da orasını kentsel dönüşüm alanına sokmuş, binasını yıkmış ve ona yeni bir daire verilmiş. Yav buna rantsal dönüşüm diyorsan varsın Hatice abla rant kazanmış olsun. Bu neden bu ülkede problem edilir anlamıyorum. İşin garip tarafı bu projeye rantsal dönüşüm diyen partilerin belediye başkanları da bize gelerek onay aldı ve onlarda kentsel dönüşüme başladı” diyerek kentsel dönüşümün yapılmasını istedi. 
7 MİLYON RİSKLİ BİNA VAR
Türkiye’de 7 milyon riskli bina olduğunun altını çizen Güllüce, “Biz hangi partiden, hangi zihniyetten olursa olsun bütün belediye başkanlarına kentsel dönüşüm konusunda onay veriyoruz. Bu olayın rantsal dönüşümü yok. Bu memlekette 7 milyon problemli binamız var. 1 saat evvelde bu binaları yenilememiz lazım” dedi.

FOTOĞRAFLI