Avrupa Patent Vekili Erdem Kaya, Türkiye’de alınan patentlerin yarıdan fazlasının yabancılara ait olduğunu ifade ederek,"Buluşunuzu patent vekilinizin haricinde kimseyle paylaşmayın" dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bursa İl Müdürlüğü koordinatörlüğünde gerçekleştirilen patent bilinçlendirme projesi toplantılarının dördüncüsü Kestel ve Barakfakıh organize sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren firma sahipleri ile AR-GE birim yöneticileri yönelik olarak gerçekleştirildi.
Avrupa Patent Vekili Erdem Kaya, toplantıya katılan firmaların AR-GE temsilcilerine patentin püf noktalarını anlattı. Kaya, "Her buluş mutlaka patent alma değeri taşır, patent almanın kişiye ve firmaya 20 yıl süre ile tekel getirisi kazanma imkanı doğuruyor. Herhangi bir teknik meseleye çözüm sağlayan her şey bir buluştur" dedi.
Sayılan bu getirilerin sağlanmasının ön koşulunun, konusunda uzman bir patent vekili ile çalışmak olduğunu vurgulayan Kaya, “Daha da önemlisi buluşunuzu patent vekilinizin haricinde kimseyle paylaşmayın” diye konuştu.
Türkiye’de halen 4 bin civarında olan patent başvuru sayısının önümüzdeki 10 yıl içinde 10 kat artması gerektiğini, aksi halde gelişmiş ülkeler seviyesine ulaşmanın mümkün olmadığını ifade eden Kaya sözlerini şöyle sürdürdü:
"Günümüzde katma değerli ülke olmanın yolu, patentte ve ekonomik sıralamada aynı konumda olmaktır. Türkiye ekonomik olarak yüksek sıralarda yer almasına rağmen patent konusunda çok gerilerde yer alıyor. Türkiye’de alınan patentlerin yarısından fazlası yabancılara ait. İşletmecilerimiz kazançlarını arttırmak için ve firmalarını, kazançlarını hukuki yolla koruyabilmek için bu konuda çok hassas olmalılar".
Toplantıda ayrıca, fikri haklar hukukundaki güncel gelişmeler konusunda Avuvat Sertel Şıracı, hibe desteklerden faydalanma yolları konusunda ise Mete Mercan, Patentin sivil toplumun boyutu konularında ise Canan Sönmez birer sunam yaptı.