GEDİZ Nehri'nin Manisa Ovası'ndan geçen kısmında yaşanan kirlilik, toplu balık ölümlerine neden oldu. Yayın ve sazan ölüleri kıyıya vururken, nehrin üstünü balçık tabakası kapladı.
İç Batı Anadolu'daki Murat, Eğrigöz ve Şaphane dağlarından inen suların birleşmesiyle oluşan ve Kütahya ile Uşak ve Manisa'dan geçip Kemalpaşa Ovası'nda Nif Çayı'yla birleşerek İzmir'in Foça İlçesi'nden denize dökülen Gediz Nehri'nin temizlenmesi için yürütülen çalışmalar sürüyor. Çalışmalar sürerken nehirdeki kirlilik ve balık ölümleri de tehlikenin boyutunu gözler önüne seriyor.
Nehrin Manisa Ovası'ndan geçen bölümünde toplu balık ölümleri meydana gelmeye başladı. Nehrin Muradiye Mahallesi kesiminde ise suyun üzerini balçık tabakası kapladı. Nehirdeki kirliliğin 9 günlük bayram tatilinde daha da arttığını ileri süren vatandaşlar, toplu balık ölümleri yaşanmaya başlamasına isyan etti. Nehirdeki kirlilik tehlikeli boyutlara ulaşırken, telef olan yayın ve sazanların neden olduğu kötü koku her yeri sardı. Toplu balık ölümlerinin olduğu yerde, kanalizayon suları nehre boşaltılırken yaklaşık 1 metre boyundaki yayınların oksijensizlikten telef olduğu nehirde canlı yaşamının neredeyse bitme noktasına geldiği dikkati çekti.
SU OKSİJENSİZ KALMIŞ
Manisa Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Yılmaz daha önce de toplu balık ölümlerinin yaşandığını hatırlatıp, "İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün nehirden numune alıp, balıkların telef olmasının nedenini ortaya koyması gerekiyor. Nehirde su seviyesinin azalması nedeniyle balıklar oksijensiz kalmış olabilir. Fazla su salınmadığı zaman su miktarı azalıyor ve oksijen miktarı düşüyor, balık ölümleri yaşanıyor. Analiz için su aldırsak bile su zaten kirli çıkıyor" dedi. Bayram tatilini fırsat bilen bazı işletmelerin arıtmalarını çalıştırmadığı, bu yüzden nehirdeki kirliliğin artmasının toplu balık ölümlerine neden olduğu iddialarına ise Yılmaz, "9 günlük tatilde genelde işletmeler tatile giriyor. Ancak, ekiplerimiz sürekli çalışıyor. ALO 181'e gelen şikayetleri tek tek değerlendiriyorlar" diye yanıt verdi.
Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi de, telef olan balıklardan numune alınacağını ve inceleneceğini belirtip, daha önce de bu tür balık ölümlerin yaşandığını ifade etti. Çebi daha önceki toplu balık ölümlerinin Gediz Nehri'ndeki oksijen oranının azalmasından kaynaklandığını vurgulayıp, "Su azaldığından suyun oksijen taşıma kapasitesi düşer. Ancak ekiplerimiz yeniden numune alıp, inceleyecek" dedi.
CHP'Lİ VEKİL NURLU, TBMM'YE SORU ÖNERGESİ VERMİŞTİ
Öte yandan CHP Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu, Gediz'deki toplu balık ölümlerini meclis gündemine taşımıştı. Milletvekili Nurlu, geçen 17 Eylül'de Çevre ve Şehircilik Bakanı ile Orman ve Su İşleri Bakanı'nın yanıtlaması istemiyle iki ayrı soru önergesi vermişti. Manisa Demirköprü Barajı'nda yaşanan balık ölümlerinin Uşak Organize Sanayi Bölgesi'ndeki sanayi kuruluşları ile atık su arıtma tesislerini çalıştırmayan belediyelerden kaynaklandığını ileri süren Nurlu, bu konuda bir araştırma yapılıp yapılmadığı ve Gediz Nehri'ndeki kirliliğin önlenmesi ve balık ölümlerinin durdurulması için hangi çalışmalarının yapılacağı sormuştu.

FOTOĞRAF