Tekrar ortaya çıktığı günden bu yana 12 can alan domuz gribi, saglığımızı tehdit etmeye devam ediyor. Bulaşıcı özellik taşıyan domuz gribinin belirtileri ve korunma yöntemlerini haberimizin detaylarından öğrenebilirsiniz...
DOMUZ GRİBİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Normal grip özelliklerine çok benzeyen domuz gribinin belirtilerinde;

* Baş ağrısı
* Boğaz ağrısı
* Burun akıntısı
* Öksürük
* Vücut ağrıları
* Ateş
* Bazı vakalarda kusma ve ishal görülebilmektedir. Hastalığın geçmişinde zatürre ve solunum yetmezliği gibi ölümlere neden olduğu bilinmektedir. Hastalığın bulaştığı kişiler, belirtilerin başlamasından bir gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdırlar.
Erişkinlerde acil müdahale gerektiren belirtiler nelerdir?
-Zor nefes almak veya nefes darlığı
-Bilinç bulanıklığı
-Sık ve uzun süreli kusma

Çocuklarda acil müdahale gerektiren belirtiler nelerdir?
-Hızlı veya zor nefes alma
-Vücutta solgunluk ya da morarma
-Beslenememe
-Uyarılara cevapta azalma ve uykuya meyil
-Huzursuzluk
-Ateşle beraber döküntü görülmesi
DOMUZ GRİBİNDEN NASIL KORUNULUR?
Öksürme ve hapşırma aracılığıyla, virüsün bulaştığı kişinin ağız ve burnundan çıkan zerrecikler havaya yayılıp asılı kalarak ya da masa, sandalye gibi yüzeylere bulaşarak, başka kişilerin kurban olmasına neden olabilir. Kişi virüsün bulaştığı bir yere dokunduktan sonra ellerini ağzına, gözlerine veya burnuna sürerse virüs bulaşabilir. Bu yüzeylerde virüsün ne kadar süreyle canlı kalabileceğini etkileyen ısı, nem oranı, yüzey niteliği gibi pek çok faktör söz konusudur. Hasta kişinin temasının olduğu bu yüzeylere dokunulmamalı, herhangi bir sebeple dokunulduysa eller yıkanmalıdır.
Kapı kolu, masa, bardak vb yüzeylerde virüs 2-8 saat canlı kalmaktadır. Bu yüzeylerin sık sık temizlenmesi ve ellerin sık sık yıkanması, bulaşma riskini de en aza indirecektir.
DOMUZ GRİBİNDEN KORUNMAK İÇİN ALTIN KURALLAR
-Öksürme ve hapşırma sırasında ağzınızı ve burnunuzu bir mendil ile kapatınız. Mendilinizi kullandıktan sonra çöp sepetine atınız.
-Öksürdükten ve hapşırdıktan sonra ellerinizi bol sabun ve suyla yıkayınız. Alkol içeren el yıkama antiseptikleri de etkilidir.
-Kirli ellerinizle gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmayınız.
-Domuz gribine yakalanırsanız, belirtilerin başlamasından 7 gün sonrasına ya da belirtilerinizin tamamen geçmesinden bir gün sonrasına kadar evde istirahat ediniz.
-Hastalığın bulaşmaması için çevrenizdeki kişilerden uzak durunuz.
-Bulunduğunuz mekanı sık sık havalandırınız.
SIK SIK TEMİZLİK YAPILMALI
Hastalara ait çarşaf, çamaşır, havlu ve kap kacağın ayrı olarak yıkanmasına gerek yoktur. Ancak, bu eşyalar yıkanmadan başkası tarafından kullanılmamalıdır. Bu çarşaflar mümkün olduğunca elle temas edilmeden taşınmalı ve yıkanmalıdır. Hastanın çarşafları, çamaşırları değiştirildikten sonra eller mutlaka sabunlu suyla yıkanmalıdır. Hastaya ait tabak çanak ya bulaşık makinesinde ya da elde deterjan kullanılarak yıkanmalıdır.