Yaşar ANTER/BODRUM(Muğla), () - BODRUM'dan denize açılıp tıka-basa doldurdukları 2 ayrı lastik bot içinde yasa dışı yollarda yurt dışına çıkmaya çalışan Suriyeli 80 kaçak, hem Türk hem de Yunan Sahil Güvenlik ekiplerinin uyarılarına rağmen amaçlarından vazgeçmedi. "Engel olursanız botları batırırız ölürüz de dönmeyiz" diyen kaçaklar, Yunanistan'ın İstanköy Adası'na (Kos) geçti.
Akyarlar Mahallesi Aspat Mevkii'nden bugün saat 05.30 sıralarında 8'er metrelik kıçtan takma motorlu iki ayrı lastik botla denize açılan Suriyeli 80 kaçak, Yunanistan'a ait 6  mil uzaklıktaki İstanköy Adası geçmek için yola çıktı. Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu kaçaklar, 1 mil sonra devriye gezen Türk Sahil Güvenlik Botuyla karşılaştı. Uyarılara rağmen "Engel olursanız botları batırırız ölürüz de geri dönmeyiz" dedikleri belirtilen kaçaklar, yollarına devam etti. Uluslararası sularda 'AZ 020' bordo no'lu Yunan Sahil Güvenlik Botunun karşıladığı kaçaklar, Yunan askerlerinin de uyarılarına uymadı. Türk ve Yunan ekiplerinin yan yana gelip kaçakları durdurma teşebbüsü başarısız oldu. O anlar muhabiri tarafından görüntülendi. Kaçakların bulunduğu botlardan biri İstanköy Sahili'ne ulaşmayı başardı. Diğer bot ise, su alıp batmaya başladı. Botun kendi sularında batması nedeniyle, Yunan ekiplerin kurtardığı sudaki kaçaklar da İstanköy Adası'na götürüldü.
"İNŞALLAH GELECEK SEFERE GEÇECEĞİZ"
Her iki botun da tıka basa dolması nedeniyle umuda yolculuk hayalleri yarıda kalan Suriye uyruklu 10 kaçak, Bodrum'un Aspat Mevkii'nde muhabiriyle karşılaştı. Ellerinde poşet içine konulmuş çantalar bulunduğu görülen kaçaklar, Suriye uyruklu olduklarını söyledi. Adının Rabullah olduğun belirten bir kaçak "Akraba ve arkadaşlarımız bugün umuda yolculukta başardı. Botlar dolunca biz karada kaldık. İnşallah gelecek sefere geçeceğiz. Bizi bu geçişlerden kimse durduramaz. Gördünüz askerler de durduramadı. Bu yolculuğa çıktık. Ucunda ölüm olsa bile devam edeceğiz. Aksi takdirde zaten ölüm ülkemizde bizi bekliyor. Dönmemizi kimse beklemesin" dedi.
Öte yandan; sabah erken saatlerde yine lastik botla 18 Afrikalı kaçağın İstanköy Adası'na geçmeyi başardığı belirtildi.

FOTOĞRAFLI