İZMİR'in işgali ardından atılan top mermilerinin kovanlarından, Rum ustalar tarafından yapılan ve Yunan subaylarının kentin sokaklarında bunlarla tur attığı 'Zafer kupaları' bir antikacının koleksiyonunda ortaya çıktı.
İzmir'in tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda bulunan 'Hür Efe Antika' isimli işyerinde Yunan Ordusu'nun, 15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir'i işgal etmesi ardından, sürdürdükleri savaşta kullandığı top mermilerinin kovanlarından, Rum ustalar tarafından, üzerleri işlenerek yapılan zafer kupaları dikkat çekiyor. Yunan subaylarının bu zafer kupalarıyla o dönemde kentin sokaklarında dolaştığı belirtiliyor. Türk ordusunun 9 Eylül 1922 tarihinde İzmir'e girmesiyle birlikte kaçan Yunan askerlerinin, bu kupaları yanlarında götürmeye fırsat bulamadıkları anlaşılıyor.
Hür Efe Antika sahibi Cem Üsküp, top mermisi kovanlarından, zafer coşkusunusu ölümsüzleştirmek için yapılan kupaların üzerine, Rum ustalar tarafından, Helen medeniyetinin simgelerinden lir, kılıç ve zeytin dalı işlenmiş olduğunu belirterek, şöyle dedi:
"Kupalardan birisinin altında Yunan bir deniz subayının da ismi yazılı. Elimde 50'ye yakın kupa olmasına ve ciddi rakamlar teklif edilmesine rağmen satmıyorum. Teklif gelirse Yunan Konsolosluğu'nda bir sergi açmayı düşünüyorum. Kupalar arasında ayrıca 1830 yılından kalan, Yunanların Osmanlı himayesinden kurtuluşuyla ilgili olan da bulunuyor."

FOTOĞRAFLI