DAGC Yönetim Kurulu, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü yayınlandığı bir mesajla kutladı.
Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Başkan Feridun Fazıl Özsoy, Erzurum’da 1876 yılından bugüne gelen çok köklü bir basın geçmişi olduğunu hatırlatarak, gazetecilik geçmişinde meslek ilkeleri ve ahlak kurallarının her zaman ön planda olduğunu ve buna özen gösterildiğini ifade etti. Özsoy: “Cumhuriyet’i kuran gazete bu şehirde hayat bulmuştur. Erzurum basını dün olduğu gibi bugün de hangi koşullarda olursa olsun, ülkesi hizmeti gururla yerine getirmektedir.” dedi.
Basın çalışanlarının, 1952 yılında çıkarılan, 1961 yılında da değiştirilen 212 sayılı yasa ile elde ettikleri yıpranma paylarının Sosyal Güvenlik Yasası kapsamında Ekim 2008’den itibaren kaldırıldığını, 2013 yılında da tekrar geri verildiğini söyledi.
Bugün 54. Yıldönümünü kutladığımız Çalışan Gazeteciler Günü’nde iyi ve güzel gelişmelerden bahsetmek isterdik ancak ülkemizde basın özgürlüğü, basın çalışanlarının sosyal hakları maalesef her geçen yıl geriye gitmektedir.
Ülkemizde gazetecilerin bir kısmı halen sosyal güvenceden yoksun olarak çalışmaktadır. Anadolu’da, özellikle yerel basında çalışan gazeteciler, vatandaşlarımızın haber alma haklarını ve kamuoyunu bilgilendirme görevlerini büyük bir özveri ile yerine getirmeye çalışmaktadır.
2014 yılı ülkemiz ve bizler açısından iyi bir yıl olmadı. Ekonomik krizden en ağır etkilenen sektörlerden biri de medya sektörü oldu. Reklam geliri düşen basın - yayın kuruluşları küçülmelere gitti ve yeni yapılanmalar başladı. Zaten zor koşullar ve sınırlı maddi imkânlarla çalışan çok sayıda meslektaşımız işinden, ekmeğinden oldu.
Çalışan gazetecilerin ücretleri yoksulluk ve açlık sınırının çok altındadır. Meslekte iş ve çalışma güvencesi kaybolmuştur. Çalışan gazetecilerin büyük bölümü güç şartlar içinde yaşam mücadelesi vermektedir.
Basın mensupları olarak halkın gerçekleri öğrenme, haber alma ve bilgi edinme hakkı olan basın ve ifade özgürlüğünün demokrasimizin vazgeçilmez unsuru olduğuna inanıyoruz.
DAGC olarak bu zor coğrafyada, ağır iklim koşulları altında çalışan meslektaşlarımızın Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyoruz. Bugünün, gazetecilerin daha geniş ekonomik imkanlara kavuştuğu, sosyal güvence ve çalışma imkanları bakımından daha üst seviyelere çıktıkları, habercilik hizmetini yaparken bir takım engellerle karşılaşmadıkları günler olarak kutlanması en büyük temennimizdir. Bunun için biran önce Gazetecilik Meslek Yasası’nın çıkarılması, Meslek örgütleriyle ilgili yeni yasal düzenlemelerin bir an önce yapılması gerekmektedir” diye konuştu.
Özsoy, Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle, merhum gazetecileri rahmet ve minnetle andıklarını, rahatsızlıkları sebebiyle hastanelerde yatan gazetecilere de acil şifalar dilediklerini söyledi.